Novosti

05. 01. 2006.

ŠTRAJK U EURESTU CROATIA

ZAGREB, 5. siječnja 2006. (Hina) - Radnici tvrtke Eurest Croatia, koji su 2002. izdvojeni iz T-HT-a, danas štrajkaju zahtijevajući potpisivanje kolektivnog ugovora koji bi im trebao vratiti dosadašnja prava, izvijestio je Republički sindikat radnika Hrvatske.
Štrajku se odazvalo 60 posto radnika tvrtke koja zapošljava oko 630 radnika, rekao je Hini sindikalni povjerenik u Eurestu Miljenko Vrućina.
Otkako im je 1. kolovoza istekao Kolektivni ugovor za T-HT, zaposlenicima su plaće pale od 1.300 do 1.600 kuna u bruto iznosu. Tako radnik koji je, primjerice, primao neto plaću od 4.200 kuna sada ima 3.600 kuna.
Osim toga, radnici su izgubili 500 kuna dodatka za topli obrok, naknadu od 10 posto za poslijepodnevni rad, regres i božićnicu, a ako se ne potpiše novi kolektivni ugovor upitna je i ovogodišnja uskrsnica.
Vrućina je rekao da su jučer dobili dopis po kojem bi 18. siječnja trebali započeti pregovori s predstavnicima vlasnika, Compass Group Internationala iz Francuske.
Ukoliko se i dalje bude odugovlačilo s kolektivnim ugovorom, sindikalci najavljuju višednevni štrajk do ispunjenja zahtjeva.
Eurest Croatia, sastavni dio globalne kompanije Compass Group International, nastao je 2002. godine, nakon izdvajanja neosnovnih djelatnosti (priprema hrane, čišćenje i održavanje prostorija) iz Hrvatskih telekomunikacija.
Radnicima je prilikom izdvajanja zajamčeno da će tri godine zadržati prava kakva su imali prema Kolektivnom ugovoru za T-HT.
No, nakon što je taj kolektivni ugovor istekao, pravo su im drastično smanjena, a poslodavac je izbjegavao započeti pregovore o novom kolektivnom ugovoru.