Novosti

15. 05. 2022.

"Štrajk vozača u sanitetu u ponedjeljak, problemi već sada vidljivi"

Izvor: HRT

Od ponedjeljka 16. svibnja više od 400 vozača u sanitetskom prijevozu kreće u štrajk koji će obuhvatiti obuhvatiti osam županija u kojima je sanitet pod domovima zdravlja - Karlovac, Krapinsko-zagorska županija, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorska županija, Novalja, Šibenik, Drniš, Požega, Nova Gradiška.

U sedam županija - Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.

 

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se izjednačile na razini cijele države plaće vozača saniteta koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

 

Iako štrajk počinje u ponedjeljak, problemi na terenu već su vidljivi. Odgođeni su brojni prijevozi najavljeni za idući tjedan.

 

Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama gdje je pretežno starije stanovništvo koje ovisi o sanitetskom prijevozu, a koji će im od ponedjeljka biti uskraćen.

 

Tako su, primjerice, ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima već uputili poziv da se "snalaze kako znaju".

 

Iako pregovori traju već 10 godina, u isto vrijeme, Ministarstvo zdravstva šalje dopis u kojem navode kako oni nisu naš poslodavac, stoji u priopćenju koje potpisuje Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik i voditelj saniteta.