Novosti

26. 02. 2006.

TRODNEVNI ŠTRAJK DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA DONOSI KALENDARSKI PRESEDAN

Godina prestupna i za štrajkaše
(GLAS ISTRE, 26. veljače) ZAGREB - Nakon što su u petak granični policajci odradili osmosatni bijeli štrajk, u ponedjeljak i utorak će snagu pokazati službenici i namještenici u tijelima državne uprave. Državni službenici i namještenici još su, od vremena kada im je koalicijska Vlada zakonskim izmjenama srezala plaće, u tinjajućem ratu s Banskim dvorima. Sadašnja Vlada rješenje im nudi donošenjem novog zakona o plaćama čija se primjena očekuje od iduće godine. No, kako se do novog zakona treba živjeti, četiri sindikata državnih službi složno odrađuju već drugu štrajkašku akciju. A baš kao i u prosincu, Vlada je čvrsto odlučila popisati sve štrajkaše i ne platiti im dnevnice za vrijeme provedeno u štrajku.
No, neka su se ministarstva predobro pripremila za trodnevni štrajk sindikata državnih službi. Tako je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, uz prigodan komentar, objavio faksimil upute Ministarstva unutarnjih poslova upućen svim policijskim upravama. Uputom se traže točni podaci o »neopravdano odsutnim službenicima i namještenicima i broju službenika koji su bili u štrajku dana 24., 27. i 28. veljače 2006. godine«. Podatke za svaki dan štrajka treba dostaviti do 15 sati idućeg dana, pa je tako pomoćnik ministra Zlatko Gledec propisao da se popis štrajkaša koji će u štrajku sudjelovati 28. veljače dostavi do 15 sati - 29. veljače. A kako ovogodišnja veljača traje svega 28 dana, tako bi MUP podatke o sudjelovanju u štrajku mogao čekati pune dvije godine jer će veljača tek 2008. godine ponovo imati 29 dana.
Službenički sindikat, unatoč sporu s Vladom, popisivanju štrajkaša i isplati dnevnica iz sindikalne blagajne smisao za šalu nije izgubio. Pa nagađa da je moguće da se »poznajući dovitljivost Vlade, na izvanrednoj telefonskoj sjednici donese odluka o tome da se mjesec veljača 2006. godine produži za jedan radni dan - 29. veljače 2006. godine«. Taj bi se dan trebao nazvati - Dan štrajka sindikata državnih službi. Obilježavao bi se dijeljenjem priznanja i pohvala najboljim sindikalcima. G. Ga.

MUP OČEKUJE PODATKE O ŠTRAJKAŠIMA 29. VELJAČE 2006. GODINE

(SDLSN, 24. veljače) Da su se u Vladi Republike Hrvatske i njenim ministarstvima dobro pripremili za trodnevni štrajk sindikata državnih službi najbolje pokazuje današnji dopis upućen svim policijskim upravama u kojem se traže točni podaci o «neopravdano odsutnim službenicima i namještenicima i broju službenika koji su bili u štrajku dana 24., 27. i 28. veljače 2006. godine.
Podatke za svaki dan štrajka treba dostaviti do 15:00 sati narednog dana, pa je tako pomoćnik ministra Zlatko Gledec propisao da se popis štrajkača koji su u štrajku sudjelovali 28. veljače dostavi do 15 sati 29. veljače.
Budući da veljača tekuće godine ima 28. dana, pomoćnik Gledec bi se mogao načekati do 2008. godine.
Međutim, poznajući dovitljivost Vlade moguće je da se na izvanrednoj telefonskoj sjednici donese odluka o tome da se mjesec veljača 2006. godine produži za jedan radni dan – 29. veljače 2006. godine.
Sindikat predlaže da se taj dan nazove «DAN ŠTRAJKA SINDIKATA DRŽAVNIH SLUŽBI», kojom prigodom bi se najboljim sindikalcima dijelila priznanja i pohvale.