Novosti

12. 05. 2006.

UGLEDNI MEĐUNARODNI INSTITUT SVRSTAO HRVATSKE POSLODAVCE NA DNO LJESTVICE

Poslodavci koče razvoj Hrvatske
Izuzetno loše ocijenjena je efikasnost rada nadzornih i upravnih odbora, tržišna prilagodljivost poduzeća te kredibilitet menadžera i etičnost poslovanja
(NOVI LIST, 12. svibnja) ZAGREB – Trošak rada u Hrvatskoj, pokazalo je najnovije izvješće o konkurentnosti, nije problem nekonkurentnosti domaćega gospodarstva. No, za razliku od radnika koje poslodavci godinama etiketiraju kao skupu »robu«, ovogodišnji Svjetski godišnjak konkurentnosti upravo je poslodavce prokazao kao snagu koja koči razvoj. Najlošiju ocjenu, zauzimajući 61, posljednju poziciju na skali, zaradili su svi upravljački segmenti. Konkretno, izuzetno loše ocijenjena je efikasnost rada nadzornih i upravnih odbora, tržišna prilagodljivost poduzeća, mogućnost samofinanciranja, kredibilitet menadžera i etičnost poslovanja. Nasuprot toj pljuski u lice domaćim poduzetnicima, sektor rada zauzeo je od vrlo dobre treće pozicije, kada je riječ o ocjenjivanju promjena jediničnih troškova rada u prerađivačkoj industriji, do 35. pozicije, kada je riječ o broju radnih sati. Trošak rada, pak, zauzeo je 28. poziciju na skali u kojoj se svako podfaktorsko pozicioniranje do 40. mjesta smatra dobrom pozicijom.

– Do sada smo se bavili Vladom, a sada se okrećemo sebi – kratko je prokomentirao Darko Marinac, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) koje je u četvrtak prezentiralo izvješće o konkurentnosti Međunarodnog instituta za razvoj menadžmenta (IMD).
Rezultati IMD-a, jednog od tri najjača svjetska instituta, dali su za pravo sindikatima koji godinama poslodavcima odgovaraju da tržište rada, odnosno trošak rada u Hrvatskoj, nije pitanje koje koči konkurentnost.
– Možemo trijumfirati nad tim podacima jer je to nešto što govorimo dugi niz godina, kazao je Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, dodajući kako je ovo idealna prigoda NVK-u da se »pozicionira kada je riječ o efikasnosti poslovnog sektora«. Međutim, Sever ne misli da bi sindikati trebali slaviti jer njihovi članovi rade u tom sektoru, pa ako je on neučinkovit, valja brinuti o njihovim plaćama i radnom mjestu.
Hrvatska se ove godine prvi put našla pod povećalom stručnjaka IMD-a. Ukupno, zemlja se smjestila na 59. od 61 mjesta, na kojem je Venecuela. Tri mjesta ispred nas su Italija (56.) koja je ujedno i jedina zemlja bez gospodarskog rasta u prošloj godini, a potom Rumunjska i Poljska. Vodeća zemlja u svijetu po konkurentnosti i dalje je SAD, dok su na drugom i trećem mjestu Hong Kong i Singapur. G. GALIĆ

Hrvatska prvi put u IMD-ovom istraživanju
Indeks konkurentnosti neke zemlje temeljen je na četiri faktora konkurentnosti: gospodarski rezultati, efikasnost vlade, efikasnost poslovnog sektora i infrastruktura. Vrlo dobre pozicije unutar tih faktora, osim prihoda od turizma, zauzimaju i izvoz usluga, stabilnost tečaja, kratkoročne kamatne stope, udjel izvoza i uvoza u BDP-u, investicije u telekomunikacije, imigracijski zakoni i zapošljavanje stranaca. S obzirom da je Hrvatska po prvi put uključena u istraživanje koje IMD provodi od 1989. godine, tek za godinu do dvije njeni će se rezultati moći uspoređivati sa zemljama u okruženju.