Novosti

20. 01. 2006.

VLADA: NAKON 12,5 GODINA POVEĆALA DNEVNICE ZA INOZEMSTVO

Vlada RH je na svojoj sjednici održanoj 12. siječnja 2006. godine donijela Odluku o povećanju visine dnevnica za putovanja u inozemstvo (N.N. 8/2006). Nakon dugog niza godina (od 1993. godine) visina dnevnica nije se mijenjala, a u međuvremenu je došlo i do novih političkih promjena, odnosno eurointegracija u mnogim zemljama, a i neke valute su otišle u povijest - pojavio se euro.
Nezavisni hrvatski sindikati svojim su dopisima od 13. travnja i 24. kolovoza 2005. godine upozoravali Ministarstvo financija na neodrživost takvog stanja, porast troškova života i sve veći broj radnika kojima je službeni put u inozemstvo postao teret jer su im troškovi putovanja nadilazili visinu dnevnica. No još je uvijek ostalo neriješeno pitanje dnevnica za službeni put u Hrvatskoj što smo također zbog sve većih troškova života zatražili u istim dopisima. (NHS)

ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Nakon 12,5 godina Vlada je promijenila visinu dnevnice za službena putovanja u inozemstvo.
Stara odluka o visini dnevnice donijeta je u srpnju 1993. i propisivala je dnevnice za 80-ak zemalja, dok nova obuhvaća gotovo sto.
Dnevnice iz 1993. bile su uglavnom utvrđene u dolarima, odnosno u nacionalnim valutama europskih zemalja, primjerice u njemačkoj marki, austrijskom šilingu, francuskom franku, itd.
Odluka o dnevnicama nije mijenjana ni nakon što je 2002. većina zemlja EU nacionalnu valutu zamijenila eurom.
Nove visine dnevnica, kako je objašnjeno iz Vlade, određene su ovisno o gospodarskoj snazi, odnosno skupoći pojedine zemlje.
Tako je dnevnica za putovanje u SAD s 60 povećana na 95 američkih dolara, a za Kanadu, Australiju i Singapur s 50 na 85 dolara, Japan sa 70 na 85 dolara, Izrael s 40 na 70 dolara.
Iznos dnevnice za Rusiju nije se mijenjao i ostaje 50 dolara.
Najviše dnevnice za europske zemlje, u iznosu od 80 eura, propisane su za Švicarsku, Norvešku, Švedsku, Island, Luksemburg.
Službeni put u većinu europskih zemalja donosi dnevnicu od 70 eura, a vrijedi npr. za Njemačku, Austriju, Francusku, Italiju, Irsku, Nizozemsku, Veliku Britaniju.
Za Španjolsku, Portugal, Grčku, Maltu dnevnica je 60 eura, a za većinu novih članica Unije, primjerice Sloveniju, Slovačku, Češku, Mađarsku 50 eura.
Službeni put u Poljsku, Rumunjsku, Bugarsku, tri baltičke zemlje, Estoniju, Litvu i Latviju nosi dnevnicu od 40 eura.
Dan službenog puta u BiH, SiCG, Makedoniju te Albaniju donosi dnevnicu od 30 eura.
Za put u zemlje visokog sigurnosnog rizika, primjerice Irak dobije se dnevnica od 60 američkih dolara, a za Afganistan 35 dolara.
Vlada nije mijenjala odluku o iznosu dnevnice za službena putovanja unutar zemlje i ona od travnja 2004. iznosi 170 kuna.