Novosti

15. 05. 2006.

Vlada predstavila svoju strategiju razvoja do 2013.

(RADIO 101, 15. svibnja) Predstavljen je Strateški okvir za razvoj i konkurentnost, za razdoblje do 2013. godine. Zasad je riječ o radnom dokumentu, prije čijeg konačnog prihvaćanja će biti održane još brojne javne rasprave, a izgradio ga je Središnji državni ured za razvojnu strategiju u suradnji s nekoliko ministarstava, fakulteta i instituta.
Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Darko Marinac istaknuo je da je glavna odrednica dokumenta povećanje konkurentnosti uz održavanje socijalne kohezije i dijaloga. Da bi Hrvatska postala konkurentna, potrebne su tri stvari, ističe Marinac: "Prvo, ekonomija snaga – Hrvatska se ne može i neće natjecati jeftinom radnom snagom, Hrvatska se mora i može natjecati većom dodanom vrijednošću u proizvodu. Drugo, tržište rada mora biti fleksibilnije, ali ujedno kombinirano s mehanizmima socijalne sigurnosti, pri čemu moramo znatno povećati zapošljivost naših građana. Treće, javna uprava mora postati manja i efikasnija. Vjerujem da se oko ovakvog koncepta razvoja može razvijati međusobno povjerenje i odgovornost."

Dokument sadrži brojne mjere za ulaganje u ljude i znanje, znanost, tehnologiju, smanjenje nezaposlenosti i sve ostalo što vodi boljem razvoju. Premijer Ivo Sanader nije tu propustio spomenuti i da ulazak u Europsku Uniju i NATO pozitivno utječu na privlačenje investitora, istaknuvši i važnost izgradnje društva znanja.
Iznio je Ivo i konkretne projekcije učinka razvojnog strateškog dokumenta: "Rezultat provođenja strategije bit će ubrzanje gospodarskog rasta na iznad 5 posto godišnje u sljedeće tri godine, a nakon 2010., potpomognuto učinkom ulaska u Europsku Uniju, sigurno i daleko više iznad toga, od 6 do 7 posto. Ovaj nam strateški okvir za razvoj nudi okvir za djelovanje koje će omogućiti da se prosječni dohodak po stanovniku poveća na 75 posto prosječnog europskog dohotka, a stopa nezaposlenosti smanji sa sadašnji 12,7 na oko 9 posto u razdoblju oko 2010. godine."
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever je kaže, siguran da se nitko neće usuditi donijeti strategiju koja neće računati na jačanje socijalnog dijaloga, te je zadovoljan što je odrednica o socijalnoj koheziji predviđena u nacrtu strategije: "Razvojne strategije i moraju imati ciljeve da hrvatskim građanima u cjelini bude bolje – da budu bolje plaćeni, da imaju sigurnost zapooslenja, bolje mirovine i kvalitetnu socijalnu zaštitu na svim sferama kojima to pripada. S te pozicije je jasna nužnost i ove socijalne uključenosti."
Budući da je ulaganje u znanje bila glavna ideja vodilja izrade strategije, od jeseni iduće godine srednja bi škola mogla postati obavezna, najavili su Sanader i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, jer oko 25 posto djece koja završe osnovnu školu ne završe i srednju. Sam model produljenog školovanja još nije odabran, pa nije poznato bi li obvezno školovanje nakon osmogodišnjeg osnovnjaka trajalo još tri ili četiri godine, ili možda i nešto kraće, do prvog zanimanja.

Predstavljen Strateški okvir za razvoj i konkurentnost Hrvatske
U Strategiji su postavljeni ciljevi gospodarskog rasta od preko 5 posto u razdoblju do 2010., dok je nakon te godine moguć rast od preko 7 posto, rekao je premijer Sanader
"Bruto domaći proizvod po glavi stanovnika Hrvatske danas je na 54 posto europskog prosjeka. Budu li se u sljedećih osam godina ostvarivali ciljevi i akcije iz dokumenta Strateški okvir za razvoj i konkurentnost Hrvatske, do kraja 2013. godine BDP po glavi stanovnika mogao bi doseći 75 posto prosjećnog europskog dohotka", kazao je na predstavljanju Strategije premijer Ivo Sanader.
U Strategiji su također postavljeni ciljevi gospodarskog rasta od preko 5 posto u razdoblju do 2010., dok je iza te godine moguć rast od preko 7 posto, dodao je Sanader, napomenuvši kako bi nezaposlenost u istom razdoblju mogla pasti na prosjećnih 9,5 posto.
"Država će u ostvarivanju ove Strategije biti predvodnik jer je njena zadaća najsloženija", zaključio je Sanader upozorivši međutim kako se u taj proces moraju uključiti svi građani jer ona nudi viziju hrvatske budućnosti koja se može ostvariti samo sudjelovanjem svih nas.
Detalje Strategije je predstavila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju Martina Dalić. Dokument je, prema njenim riječima, podijeljen u 10 glavnih poglavlja koje, svako za sebe, opisuje kako Hrvatskoj osigurati prosperitet u konkurentnom trži1nom gospodarstvu u okvirima socijalne države prilagođene uvjetima 21. stoljeća.
U Strategiji, među ostalim, stoji kako je u skoro vrijeme potrebno povećati sadašnju stopu (5 posto bruto plaće) izdvajanja za drugi mirovinski stup, te kako je potrebno liberalizirati investicijsku politiku mirovinskih fondova. Također, tvorci Strategije tvrde kako Hrvatska ne treba odgađati pripreme za uvođenje eura kako bi se nova valuta uvela prema "brzom modelu" koji koriste i druge manje tranzicijske zemlje. Na području financija i kapitala predviđa se ubrzati razvoj tržišta kapitala tako da godišnji promet dionicama za sedam godina dosegne oko 20 posto BDP-a.
Privatizacija i restrukturiranje posebno su poglavlje Strategije u kojem se kaže kako je potrebno odmah pristupiti privatizaciji Croatia osiguranja i dovršiti je do kraja ove godine. Također, autori smatraju kako je do kraja ove odnosno poćetka sljedeće godine potrebno privatizirati jedno brodogradilište (Uljanik) i pripremiti još jedno za privatizaciju u 2007./2008., a u 2010. dovršiti privatizaciju svih brodogradilišta. (Bankamagazin)