Novosti

16. 03. 2021.

Zapeli pregovori u HŽ Infrastrukturi – najavljen štrajk

KOLEKTIVNI PREGOVORI U HŽ INFRASTRUKTURI D.O.O.

Priopćenje reprezentativnih sindikata

(szh.hr) Niti nakon 7. sastanka pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca, održanog 15. ožujka 2021. godine nije postignut dogovor koji bi doveo do sklapanja novog kolektivnog udovora. Pregovarački odbor Sindikata prometnika vlakova Hrvatske, Sindikata infrastrukture HŽ i Sindikata željezničara Hrvatske je na današnjem sastanku obavijestio poslodavca da prekida ove kolektivne pregovore.

 

Također danas je poslodavcu predana i najava industrijske akcije –štrajka.

 

Podsjećamo, KU HŽ Infrastrukture d.o.o. istekao je 28. veljače 2021. godine i trenutno se nalazi u produženoj primjeni.

 

Reprezentativni sindikati su s ciljem postizanja kompromisa, uvažavajući gospodarske okolnosti uzrokovane epidemiološkom situacijom i potresima u RH, odmah na početku pregovora izrazili spremnost da se o cijenama sata rada pregovaramo u posljednjem kvartalu 2021. godine (namjera je ovaj KU ponovno ugovoriti na rok od 1 godine). Bez obzira na najavljenu spremnost reprezentativnih sindikata poslodavac čvrsto ustraje u namjeri da radnicima HŽ Infrastrukture i dalje nudi samo “mrvice”.

 

Naše zahtjeve sveli smo isključivo na ugradnju neoporezivih dodataka u kolektivni ugovor.

 

U odnosu na ono što imamo sada poslodavac nudi rast od 1400,00 kn godišnje isključivo kroz jednokratne dodatke na plaću: regres i uskrsnicu). Podijelimo li navedeni iznos na 12 mjeseci dolazimo do sramotnih i omalovažavajućih 116,66 kn mjesečno, odnosno rast od 1,67%! Nakon 14 godina bez rasta plaća!

 

Ova ponuda poslodavca daleko je od onoga što je potrebno za postizanje kompromisa, sklapanje novog kolektivnog ugovora i očuvanja socijalnog mira u HŽ Infrastrukturi d.o.o.

 

Za više detalja obratite se svojim sindikalnim povjerenicima.