Novosti

10. 05. 2022.

Zaštita dostojanstva na radnom mjestu

NHS – 9. svibnja 2022. godine u Zagrebu je održana edukacija predstavnika poslodavaca i sindikata o zaštiti dostojanstva na radnom mjestu, a u sklopu projekta "Prema sprečavanju i iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima u Hrvatskoj" sufinanciranog iz programa 2014 - 2021 Social Dialogue Decent Work Norveškog fonda, koji provode Nezavisni cestarski sindikat (NCS), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

 

Na edukaciji je Katarina Rumora, pravna savjetnica u NHS-u, uvodno izložila koja su to neželjena ponašanja, odnosno nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu i uzroke istih ponašanja. Također, predstavila je ukratko i rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta o pojavnosti nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima te je zaključila izlaganje s preporukama za poboljšanje zaštite dostojanstva radnika na radnim mjestima.

Nebojša Paunović iz ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova upoznao je sudionike s institucionalnim i zakonodavnim okvirom za zaštitu dostojanstva od spolne diskriminacije, oblicima spolnog uznemiravanja i načinima procesuiranja istog ponašanja u praksi kao i rodnim stereotipa. Izlaganje je završio prikazom primjera pravilnika za zaštitu dostojanstva radnika.

U nastavku edukacije je predstavnica norveške sindikalne središnjice Fellesforbundet, Tove Rita Melgard iznijela primjere zakonodavnog uređenja zaštite dostojanstva radnika u Norveškoj, kao i kampanje koje su provodili u Norveškoj za sprječavanje spolnog uznemiravanja.