Novosti

16. 09. 2021.

Zastupnici u Europskom parlamentu glasuju za ukidanje lažnog samozapošljavanja na platformama

NHS - Europski parlament podržao je prijedloge kojima se digitalne kompanije sprječavaju u prisiljavanju radnika na lažno samozapošljavanje. Milijunima radnika neke digitalne platforme uskraćuju pravo na minimalnu plaću, plaćeni godišnji odmor i bolovanje te siguran ugovor o radu izbjegavajući svoje odgovornosti kao poslodavaca.

Lažno samozapošljavanje ne samo da iskorištava radnike, već je i nepravedno prema većini poslodavaca koji poštuju zakone te dopušta nekim od najvećih tvrtki na svijetu izbjegavanje plaćanja poreza i doprinosa za socijalno osiguranje potrebnih za financiranje javnih usluga za sve nas.

Digitalne platforme ove su godine izgubile niz sudskih sporova zbog lažnog samozapošljavanja diljem Europe, a posljednji je bio u utorak u Nizozemskoj gdje su  suci presudili da "pravni odnos između Ubera i njegovih vozača zadovoljava sve karakteristike ugovora o radu".

 

O ovom rastućem skandalu raspravljao je u utorak Europski parlament, a europarlamentarci sinoć su sa 524 prema 39 glasovali za izvješće koje je podnijela francuska europarlamentarka Sylvie Brunet uz potporu Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja. U njemu se između ostaloga kaže:

 

„5. (Europski parlament) primjećuje da su slučajevi pogrešne kategorizacije najčešći u digitalnim radnim platformama kojima se čvrsto organiziraju, izravno ili putem algoritma, uvjeti i naknade za rad putem platforme, poziva Komisiju, u cilju omogućavanja pravilne kategorizacije radnika koji rade putem platformi, da uvede u svoj predstojeći prijedlog oborivu pretpostavku radnog odnosa za radnike koji rade putem platformi, u skladu s nacionalnim definicijama navedenima u zakonodavstvu ili kolektivnim ugovorima predmetne države članice, u kombinaciji s preokretanjem tereta dokaza i eventualno dodatnim mjerama; naglašavastoga da, kad god radnici koji rade putem platformi osporavaju kategorizaciju svog radnog statusa u sudskom postupku pred sudskim ili upravnim tijelom prema nacionalnom zakonodavstvu i praksama, na stranci koja je navodni poslodavac je da dokaže da ne postoji radni odnos; naglašava da oboriva pretpostavka radnog odnosa ne smije dovesti do automatske kategorizacije svih radnika koji rade putem platformi kao radnika; smatra da se kategorizacija radnika treba temeljiti na činjenicama koje se odnose na stvarno obavljanje posla i kriterijima, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, a ne na načinu na koji strane opisuju odnos; naglašava da se takvom oborivom pretpostavkom osigurava da radnici koji su zaista samozaposleni mogu to i ostati i nastaviti pristupati radu putem platformi; također poziva Komisiju da pojasni da nije moguće razmotriti utvrđivanje novog statusa u EU-u, tzv. trećeg statusa između radnika i samozaposlene osobe jer to ne bi pomoglo u rješavanju trenutačnih problema, a već ionako nejasni koncepti mogli bi postati još mutniji, te da osigura da radnici koji rade putem platformi budu kategorizirani ili kao radnici ili samozaposlene osobe, u skladu s nacionalnim pravom…“


„18. (Europski parlament) podsjeća na to da su sloboda udruživanja i pravo na kolektivno pregovaranje temeljna prava svih radnika te smatra da bi se direktivom o radnicima koji rade putem platformi trebala zajamčiti učinkovitost, primjena tih prava u potpunosti i njihova provedba; zabrinut je zbog pojave neuravnoteženih i asimetričnih odnosa između digitalnih radnih platformi i radnika, koji često nemaju individualnu pregovaračku moć za pregovaranje o pravednim uvjetima; nadalje, svjestan je da postoje i praktični problemi kao što su nedostatak zajedničkih sredstava komunikacije i prilika za sastajanje na internetu ili osobno, što u praksi može spriječiti kolektivno zastupanje; također primjećuje potencijal za inovativne pristupe otvaranju novih kanala za socijalni dijalog i organizaciju putem digitalnih rješenja; poziva Komisiju da se u svojem prijedlogu osvrne na te prepreke; naglašava da radnici koji rade putem platformi i platforme trebaju biti primjereno organizirani i zastupani kako bi se olakšao socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje…“


Ti prijedlozi odražavaju one koje je dala Europska konfederacija sindikata (ETUC) u svom odgovoru na drugu fazu savjetovanja Europske komisije o aktivnostima vezanim za radne uvjete platformskog rada, a koje je zatvoreno u srijedu. U svom odgovoru ETUC konkretno objašnjava kako bi pretpostavka radnog odnosa i preokretanje tereta dokazivanja trebali funkcionirati.

 

Izvješće je postavilo standard za nadolazeću direktivu o tom pitanju za koju se očekuje da će je Komisija predstaviti do kraja godine.

 

“Previše dugo su platformske tvrtke ostvarivale ogromne dobiti izbjegavajući svoje najosnovnije obveze kao poslodavci, a na račun radnika, dobrih poslodavaca i javnih službi.

Sretni smo što Europski parlament podržava zahtjeve koje je ETUC izrazio u savjetovanju sa socijalnim partnerima: oboriva pretpostavka radnog odnosa i prebacivanje tereta dokazivanja s radnika na platformu idu ruku pod ruku. Time će se okončati lažno samozapošljavanje radnika, dok će se platformama koje zaista rade s pravim samozaposlenim radnicima omogućiti da to i dalje rade. Glasovanje je pokazalo da postoji širok konsenzus u društvu u korist usklađivanja platformskih tvrtki  sa zakonom kojih se svi drugi poslodavci moraju pridržavati. Komisija ne bi trebala popustiti pod pritiskom platformi i njihovih lobista kako bi nastavili izbjegavati svoje obveze ili ponovno napisali zakon u svoju korist,” rekao je Ludovic Voet, konfederalni tajnik ETUC-a.

 

Izvor: MEPs vote to end false self-employment by platforms

 

Više:

Rezolucija Europskog parlamenta od 16. rujna 2021. o pravednim radnim uvjetima, pravima i socijalnoj zaštiti radnika koji rade preko platformi – novi oblici zapošljavanja povezani s digitalnim razvojem

 

Sud u Amsterdamu presudio u korist platformskih radnika