Novosti

16. 11. 2022.

Zatvori su prepuni, pravosudni policajci na izmaku snaga: 'Ne možemo ovako raditi'

Foto: RTL screenshot

Izvor: DANAS.hr

STANJE ALARMANTNO

Problema su svjesni i u Ministarstvu, pogotovo jer su u posljednjih pet godina zbog neutemeljenog uhićenja isplatili više od 35 milijuna kuna naknade štete

Stanje u zatvorima je alarmantno! Prepuni su! Najgore je u Remetincu - u kojem na predviđeni jedan krevet idu dva zatvorenika. Sanitarna inspekcija jučer je upala i u zatvorsku bolnicu te ju kaznila s tisuću kuna, a ravnateljicu s 500.

Pravosudni policajci na izmaku su snaga. Ako se nešto ne promijeni, izlaze na ulice. Gotovo svakog dana - ista slika ispred Remetinca. Kako za posjete, tako i za odvjetnike.

 

"Čekamo, plus minus beskonačno. Po nekoliko sati - da nam dovedu klijenta’’, rekao je odvjetnik Branko Šerić.

 

Unutar odjela - još gore. Jedan pravosudni policajac na 150 zatvorenika. Sve zajedno umjesto 550 - u Remetincu je natiskano gotovo tisuću zatvorenika.

 

"Fali nam ukupno 400 i nešto pravosudnih policajaca. A drugo, dajte nam uvjete za rad. Znači, ne možemo raditi pod ovakvim uvjetima gdje su zatvori prepuni", izjavio je Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije.

 

Problema su svjesni i u Ministarstvu, pogotovo jer su u posljednjih pet godina zbog neutemeljenog uhićenja isplatili više od 35 milijuna kuna naknade štete, pa hitno donose nove planove.

 

"Počela je raditi stručna radna skupina za pravilnik o istražnom zatvoru u vlastitom domu i to je nešto na što polažemo velike nade u ovom rasterećenju sustava i to bi trebalo biti brzo gotovo da rasteretimo ovaj sustav istražnog zatvora s elektroničkim nadzorom", rekao je Josip Salapić, državni tajnik Ministarstva pravosuđa.

 

Elektroničke narukvice za sad su zaživjele samo za one koji traže uvjetni otpust iz zatvora. Nužne su očito i za istražne jer upravo oni čine više od 60 posto Remetinca.

 

"Što bi rekli turističkim žargonom, mi imamo overbooking. Nas ne zanima tko je kriv. Mi želimo da se riješi naš status. Evo ga. Ovo vam je plaća plaća pravosudnog policajca u jutarnjoj smjeni u Remetincu sa 30 posto dodatka na uvjete rada 4300 kuna, sad vi meni recite tko će vam se javiti za ovaj posao? Definitivno ćemo izaći na ulicu’’, kazao je Jelenko Krešo, zamjenik predsjednika Sindikata pravosudne policije.

 

Foto: RTL screenshotFoto: RTL screenshot

 

I dok nadležni smiruju situaciju:

 

"Ne možemo reći da je stanje sjajno. Mi razumijemo pravosudnu policiju. Imamo kontakte sa sindikatima. I činimo sve moguće napore da ta situacija bude bolja", izjavio je Salapić.

 

Odvjetnici vide rješenje:

 

"Novac, novac i novac. Tvrdim da je pravosuđe uz zdravstvo najvažnija glavna stvar na svijetu. Treba investirati a trebamo se obratiti i Europskoj uniji koja ima sredstava i koja će nam dati, ali očito nitko neće ozbiljno da se s tim pozabavi", kazao je Šerić.

 

A dok se time netko ne pozabavi, tužbe će i dalje samo pljuštati. Zbog uvjeta u zatvorima i kaznionicama - s Europskog suda za ljudska prava u posljednjih pet godina Hrvatskoj je dosuđeno više od 44 tisuće eura. A u tijeku je još 11 postupaka.