Novosti

03. 09. 2020.

Zbog nepravilnosti Svjetska banka suspendirala izvješće Doing Business

NHS – Svjetska banka je 27. kolovoza 2020. godine objavila kako da će suspendirati Izvješće o poslovanju (Doing Business) zbog nepravilnosti u podatcima sve dok ne izvrši pregled i reviziju. Zaustavljanje izvješća pozdravili su sindikati, akademici i skupine za ljudska prava.

Izvješće Doing Business Svjetske banke rangira zemlje na temelju poslovnih propisa u 190 zemalja. Skraćeno - Što je više propisa srezano, to je zemlja bolja u rangiranju.

Otkako je pokrenuto 2003. godine, Izvješće je izazvalo bijes zbog zagovaranja deregulacije.  Inspirirano "Indeksom ekonomske slobode" konzervativne Zaklade Heritage, izvješće potiče  zemlje na deregulaciju, uključujući smanjenje zaštite zaposlenja, niže doprinose za socijalno osiguranje (označene kao "porez na rad") i niže korporativno oporezivanje.

 

U izvješću država ima bolji rejting kad su joj doprinosi za socijalno osiguranje niski , odnosno kad radnici imaju manje naknade za socijalnu zaštitu za svoje obitelji i kada u mirovini imaju niže iznose mirovina. Zemlje također dobivaju bolji rejting ako je porez na dobit nizak, bez obzira hoće li to utjecati na daljnju nejednakost i isprazniti resurse potrebne za održivi razvoj zemlje. Primjerice, Indija je popravila svoj međunarodni poredak u izvještaju jer je vlada narušila okolišnu i  zaštitu rada te smanjila porez na dobit, što je dovelo do štetnih socijalnih učinaka.

 

Od svojeg prvog objavljivanja Izvještaj su pratile kontroverze, posebice u dijelu koji se odnosio na rad i zaštitu zaposlenja i indikator poreza na dobit (budući da su zemlje koje su tražile plaćanje poreza na dobit ili doprinosa za mirovinsko osiguranje i druga socijalna davanja bile kažnjene sa nižim mjestom na ukupnom poretku u Izvještaju). Također, ključni izvor informacija su ankete koje popunjavaju korporativni savjetnici i odvjetničke tvrtke, a ne tvrtke koje se bave proizvodnjom i čije su potrebe često drugačije od ideoloških prerogativa izvještaja.

 

Prošli je tjedan izvještaj uzrokovao novi skandal. "Zabilježen je niz nepravilnosti u vezi s promjenama podataka u izvješćima Doing Business 2018 i Doing Business 2020", rekla je Svjetska banka 27. kolovoza. To znači da se sumnja u nepravilnosti u 2017. godini, no one nisu otkrivene u reviziji 2018. godine.

 

Više u članku koji su napisali Isabel Ortiz i Leo Baunach

 

http://www.ipsnews.net/2020/09/time-end-controversial-world-banks-business-report/

 

Također:

https://www.telegram.hr/biznis-tech/hrvatska-je-lani-imala-skok-na-listi-doing-business-svjetska-banka-je-sad-sve-stopirala-jer-im-podaci-nisu-valjali/