Novosti

11. 01. 2022.

242. sjednica GSV-a

NHS - Gospodarsko-socijalno vijeće održalo je 242. sjednicu na kojoj je glavna tema rasprave bila državni proračun i njegove perspektive u 2022. godini.

Ministar financija upoznao je socijalne partnere s detaljima proračuna.

 

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a i dopredsjednik GSV-a, naznačio je kako je sindikalna strana nezadovoljna što se o ovome razgovara nakon što je proračun donesen. "Smatramo da je važno da se o prijedlogu proračuna razgovara sa socijalnim partnerima prije nego se o tome otvori rasprava u Saboru", izjavio je Sever te dodao kako sindikati državne i javnih službi sada pregovaraju o kolektivnim ugovorima, a okviri su u proračunu već određeni pa ispada da će se pregovarati o nečemu što je unaprijed određeno.

 

Sever i Ribić upozorili su kako treba otvoriti pitanje iseljavanja i same demografije naznačivši kako bi trebalo imati hrabrosti i namijeniti sredstva iz proračuna za ostanak ljudi u Hrvatskoj. Kao i ostali članovi GSV-a istaknuli su problem zdravstva.

 

Na konferenciji za medije koja je uslijedila nakon sjednice GSV-a posebno je naglasio problem cijena energenata i njihovo moguće „divljanje“ koje će povući i ostale cijene prema gore te je nužno da se o tome počne razgovarati što prije.

 

Više:

 

Aladrović nakon sjednice GSV-a: "Siguran sam da se nestašica plina neće dogoditi"

 

 

Aladrović: Zahtjevi koje su sindikati do sada istaknuli, nisu realni