Međunarodne aktivnosti

  • 20. 02. 2024.

   Svjetski dan socijalne pravde

   Danas se obilježava Svjetski dan socijalne pravde. Na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u studenome 2007. godine članice UN-a jednoglasno su podržale odluku da se Svjetski dan socijalne pravde obilježava svake godine 20. veljače. Time su, među ostalim, zemlje članice pozvane da se pri obilježavanju toga dana na nacionalnoj razini aktivno posvete djelovanju kojim će poticati i jačati svijest društva o važnosti promicanja socijalne pravde i na aktivno djelovanje za uklanjanje siromaštva i isključenosti u društvu.

   Čitaj dalje

  • 14. 02. 2024.

   Novosti iz EGSO-a

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana.

   Na poveznici na kraju teksta možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 05. 02. 2024.

   Potpisan novi Kolektivni ugovor za Podružnicu Županijske ceste Zagrebačke županije

   Foto: NCS

   Izvor: NCS

   Danas smo sklopili kolektivni ugovor u Podružnici Županijske ceste Zagrebačke županije na 4. godine.

   Dogovorili smo povećanje osnovice plaće za 15%, a za dodatna povećanja od 5% ćemo pregovarati u srpnju; regres 300,00 €; božićnica 150,00 € i uskrsnica 153,73 €.

   Čitaj dalje

  • 04. 02. 2024.

   Dogovor o poboljšanju socijalnog dijaloga

   Sindikati i poslodavci dogovorili su se o mjerama osmišljenim za okončanje zastoja u europskom socijalnom dijalogu i bolje rješavanje zajedničkih izazova poput klimatskih promjena i digitalizacije.
   Imenovanje izaslanika za socijalni dijalog unutar Europske komisije dio je planova za povećanje suradnje navedenih u deklaraciji dogovorenoj na summitu u Val Duchesseu održanom 31. siječnja 2024. godine.

   Čitaj dalje

  • 22. 01. 2024.

   Novosti iz EGSO-a

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici na kraju teksta možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo Europske unije, osnovano još Rimskim ugovorom kojim je 1958. uspostavljena Europska ekonomska zajednica (EEZ).

   Čitaj dalje

  • 11. 01. 2024.

   Svaki deseti radnik u Hrvatskoj je stranac. Plaće su im vrlo male, uvjeti loši, a društvene integracije nema

   Foto: Fons Heijnsbroek on Unsplash

   Izvor: NOVI LIST

   UVOZ RADNE SNAGE

   U nezavisnim sindikatima zaključuju da je Hrvatska u uvoz radne snage ušla nespremna, pa poslodavci jeftino dobiju radnu snagu, a sve ostalo je prepušteno društvu, koje bi trebalo tražiti modele suživota stranih radnika s domicilnima

   Čitaj dalje

  • 16. 12. 2023.

   Novosti iz EGSO-a - prosinac 2023.

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 14. 12. 2023.

   Objavljeni pravilnici iz sustava zaštite na radu

   NHS - U Narodnim novinama broj 148/2023 objavljena su tri pravilnika iz sustava zaštite na radu: Pravilnik o zaštiti radnika od izloženosti buci na radu, Pravilnik o zaštiti radnika od izloženosti vibracijama na radu i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o zaštiti radnika od izloženosti opasnim kemikalijama na radu, graničnim vrijednostima izloženosti i biološkim graničnim vrijednostima.

   Čitaj dalje

  • 01. 12. 2023.

   Pravo na isključenje: primjena i utjecaj na razini tvrtke

   Europska zaklada za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) objavila je izvještaj „Pravo na isključenje: primjena i utjecaj na razini tvrtke“ koje je dostupno na mrežnim stranicama Eurofounda.

   Porast rada na daljinu i fleksibilnijih oblika rada, ubrzani pandemijom, pojačali su zabrinutost oko kulture 'uvijek uključen' i stalne povezanosti radnika s njihovim radnim mjestom, što ih je dovelo do dodatnog i često neplaćenog rada.

   Čitaj dalje

  • 29. 11. 2023.

   Informacije za (strane) radnike – Kako zaštititi svoja prava na radnom mjestu?

   Izvor: PUČKA PRVAOBRANITELJICA

   Na mrežnim stranicama Pučke pravobraniteljice objavljene su informacije za strane radnike u Republici Hrvatskoj - "Kako zaštititi svoja prava na radnom mjestu?".

   Infromacije možete pročitati u nastavku...

   Čitaj dalje

  • 14. 11. 2023.

   MOR: Ključna odluka o pravu na štrajk


   U svojoj ključnoj odluci Upravni odbor Međunarodne organizacije rada (MOR) glasovao je za traženje rješenja od Međunarodnog suda pravde (ICJ) u vezi s dugogodišnjim sporom između predstavnika radnika i poslodavaca vezano za pravo na štrajk.

   Sudska praksa MOR-a zapravo znači da pravo na štrajk prema međunarodnom pravu proizlazi iz Konvencija MOR-a br. 87 (sloboda udruživanja) i 98 (pravo na organiziranje i kolektivno pregovaranje).

   Čitaj dalje

  • 31. 10. 2023.

   Sastanak One Telekom Union - sindikata Deutsche Telekom Grupe održan u Zagrebu

   Foto: HST

   Izvor: HST

   U Zagrebu, od 24. do 25. listopada 2023. godine Hrvatski sindikat telekomunikacija bio je domaćin sastankaOTU – One Telekom Union, udruge sindikataDeutsche Telekom Grupe. Sastanak je okupio 18 predstavnika sindikata izAustrije, Crne Gore, Češke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Poljske i Švicarske, pod predsjedanjemUNI Global Uniona, naše zajedničke međunarodne sindikalne središnjice.

   Čitaj dalje

  • 23. 10. 2023.

   Novosti iz EGSO-a - listopad 2023.


   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 11. 09. 2023.

   Dividende rastu do 13 puta brže nego plaća

   Isplate dioničarima rastu i do 13 puta brže u Europi nego plaće zaposlenima, pokazala je analiza Europske konfederacije sindikata.

   Između travnja i lipnja ove godine isplate dividende porasle su za 75 posto u Portugalu i 66 posto u Danskoj, dok su nominalne naknade u tim zemljama porasle za 6 posto i 5 posto.

   Čitaj dalje

  • 04. 09. 2023.

   Plaća ne uspijeva pratiti troškove škole

   Foto: NHS

   Dok se djeca vraćaju u učionice, obitelji se suočavaju sa još jednim udarom rasta cijena, jer diljem Europe troškovi najosnovnijeg školskog pribora rastu dvostruko brže od plaća.

   Cijene osnovnog školskog pribora i materijala kao što su grafitne i kemijske olovke, papir, mape, gumice, šiljila ili škare u prosjeku su od siječnja do svibnja ove godine porasle za 13 posto.

   Čitaj dalje

  • 04. 09. 2023.

   Kada mladi Europljani napuštaju roditeljski dom?

   Ilustracija: Eurostat

   Na službenim stranicama Eurostata objavljen je članak o starosnoj dobi u kojoj mladi napuštaju roditeljski dom u državama članicama EU-a. Na žalost, Hrvatska je na vrhu tog popisa budući da mladi u Hrvatskoj roditeljski dom napuštaju u prosjeku u starosnoj dobi od 33,4 godine. Upravo taj podatak dovoljno govori o stanju u Hrvatskoj – nemogućnost samostalnog života za mlade zbog niskih plaća od kojih si ne mogu priuštiti unajmljivanje stana, a pogotovo kupnju stana, a da ne govorimo o ostalom.

   Čitaj dalje

  • 13. 07. 2023.

   Novosti iz EGSO-a - srpanj 2023.


   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 03. 07. 2023.

   Deset godina napada na radnička prava: Indeks globalnih prava za 2023. godinu

   Od Eswatinija do Myanmara, od Perua do Francuske, od Irana do Koreje, ignoriraju se zahtjevi radnika za poštivanjem njihova prava, a njihovo nezadovoljstvo nailazi na sve brutalniji odgovor državnih snaga.

   10 najgorih zemalja za zaposlene u 2023. godini su: Bangladeš, Bjelorusija, Ekvador, Egipat, Eswatini, Gvatemala, Myanmar, Tunis, Filipini i Turska.

   Čitaj dalje

  • 28. 06. 2023.

   ETUC - Bolja zaštita radnika od azbesta

   Zaštita radnika od azbestnih vlakana koja uzrokuju rak značajno će se poboljšati – ali postoji rizik da će se primijeniti prekasno za zaštitu onih koji su uključeni u renoviranje zgrada u sklopu Zelenog plana EU-a.

   Ograničenje profesionalne izloženosti azbestu u cijeloj EU bit će postavljeno na 2000 vlakana/m³ nakon trostranih pregovora između Europske komisije, Vijeća i Parlamenta o reviziji Direktive o azbestu na radnom mjestu.

   Čitaj dalje

  • 26. 06. 2023.

   EGSO - Zeleno kolektivno pregovaranje: dobre prakse i izgledi za budućnost

   Na plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) održanoj 13. i 14. lipnja 2023. godine članovi EGSO-a su, između ostalih, usvojili i mišljenje SOC/747 Zeleno kolektivno pregovaranje: dobre prakse i izgledi. Izradu tog mišljenja zatražila je španjolska Vlada (koja preuzima predsjedanje EU-om) kako bi se potaknula uspostava regulatornog okvira i politika poticaja koji bi išli u prilog ekološkom kolektivnom pregovaranju.

   Čitaj dalje

  • 16. 06. 2023.

   Novosti iz EGSO-a - lipanj 2023.


   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 01. 06. 2023.

   EGSO – Nesigurnost radnih mjesta i mentalno zdravlje

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor usvojio je mišljenje SOC/745 pod nazivom Nesigurnost radnih mjesta i mentalno zdravlje.

   U tom mišljenju, koje je zatražilo nadolazeće španjolsko predsjedanje EU-om, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) istražuje posljedice nesigurnih uvjeta rada na mentalno zdravlje radnika.

   Čitaj dalje

  • 19. 05. 2023.

   Međunarodni samit o sigurnosti i zdravlju na radu

   U Stockholmu je od 15. do 16. svibnja 2023. godine održan Samit o sigurnosti i zdravlju na radu (OSH), koji je bio prigoda za pregled strateškog okvira EU-a za zdravlje i sigurnost na radu 2021.-2027. godine - Sigurnost i zdravlje na radu u svijetu rada koji se mijenja.

   Rasprave na samitu bile su fokusirane na mentalno zdravlje na radu, ulogu socijalnih partnera, viziju nulte razine smrtnih ozljeda na radu, učinke toplinskih valova i klimatskih promjena na području zaštite na radu i evaluaciju nacionalnih strategija zaštite na radu.

   Čitaj dalje

  • 28. 04. 2023.

   Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu: EGSO traži zakonodavstvo EU-a o sprječavanju psihosocijalnih rizika povezanih s radom

   Foto: Arhiv NHS-a

   Na Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu 2023., Europski gospodarski i socijalni odbor poziva Europsku komisiju na usvajanje obvezujućeg zakona za sprječavanje psihosocijalnih rizika na radnom mjestu. Sve je više dokaza koji ukazuju na činjenicu da prekarni rad značajno utječe na mentalno zdravlje radnika. Poziv je upućen tijekom jučerašnje plenarne sjednice EGSO-a, kojom je prvi put predsjedao novoizabrani predsjednik Oliver Röpke, predstavnik radnika.

   Čitaj dalje

  • 26. 04. 2023.

   Nova ekonomska pravila – povratak na mjere rezanja?

   Foto: arhiv NHS

   Reforma ekonomskih pravila EU-a, koju je danas predložila Europska komisija, omogućit će povratak mjera rezanja i spriječiti klimatske mjere, osim ako ne dođe do promjena do mjeseca prosinca. Sadašnja pravila, koja ograničavaju proračunske deficite država članica na 3% BDP-a i dug na 60% BDP-a, suspendirana su od 2020. godine kako bi se riješile ekonomske posljedice pandemije.

   Čitaj dalje