Međunarodne aktivnosti

  • 11. 09. 2023.

   Dividende rastu do 13 puta brže nego plaća

   Isplate dioničarima rastu i do 13 puta brže u Europi nego plaće zaposlenima, pokazala je analiza Europske konfederacije sindikata.

   Između travnja i lipnja ove godine isplate dividende porasle su za 75 posto u Portugalu i 66 posto u Danskoj, dok su nominalne naknade u tim zemljama porasle za 6 posto i 5 posto.

   Čitaj dalje

  • 04. 09. 2023.

   Plaća ne uspijeva pratiti troškove škole

   Foto: NHS

   Dok se djeca vraćaju u učionice, obitelji se suočavaju sa još jednim udarom rasta cijena, jer diljem Europe troškovi najosnovnijeg školskog pribora rastu dvostruko brže od plaća.

   Cijene osnovnog školskog pribora i materijala kao što su grafitne i kemijske olovke, papir, mape, gumice, šiljila ili škare u prosjeku su od siječnja do svibnja ove godine porasle za 13 posto.

   Čitaj dalje

  • 04. 09. 2023.

   Kada mladi Europljani napuštaju roditeljski dom?

   Ilustracija: Eurostat

   Na službenim stranicama Eurostata objavljen je članak o starosnoj dobi u kojoj mladi napuštaju roditeljski dom u državama članicama EU-a. Na žalost, Hrvatska je na vrhu tog popisa budući da mladi u Hrvatskoj roditeljski dom napuštaju u prosjeku u starosnoj dobi od 33,4 godine. Upravo taj podatak dovoljno govori o stanju u Hrvatskoj – nemogućnost samostalnog života za mlade zbog niskih plaća od kojih si ne mogu priuštiti unajmljivanje stana, a pogotovo kupnju stana, a da ne govorimo o ostalom.

   Čitaj dalje

  • 21. 07. 2023.

   Pokrenuto e-Savjetovanje o Prijedlogu Uredbe o mogućnosti rada državnog službenika i namještenika na izdvojenom mjestu rada, rada na daljinu i rada u nepunom radnom vremenu

   NHS – Na portalu e-Savjetovanje pokrenuto je Savjetovanje o Prijedlogu Uredbe o mogućnosti rada državnog službenika i namještenika na izdvojenom mjestu rada, rada na daljinu i rada u nepunom radnom vremenu.

   Savjetovanje će trajati do 1. kolovoza 2023. godine.

   Čitaj dalje

  • 13. 07. 2023.

   Novosti iz EGSO-a - srpanj 2023.


   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 07. 07. 2023.

   Vrućina na radnom mjestu – smjernice za radna mjesta

   Toplinski stres predstavlja rizik za radnike u svim sektorima, kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Opasnost od toplinskog stresa ne ovisi samo o mjestu rada, već i o individualnim karakteristikama pojedinca kao što su dob, zdravlje, društveno-ekonomski status, pa čak i spol. Te se karakteristike moraju uzeti u obzir u mjerama usmjerenima na rješavanje i ublažavanje rizika od rada na vrućini.

   Čitaj dalje

  • 03. 07. 2023.

   Deset godina napada na radnička prava: Indeks globalnih prava za 2023. godinu

   Od Eswatinija do Myanmara, od Perua do Francuske, od Irana do Koreje, ignoriraju se zahtjevi radnika za poštivanjem njihova prava, a njihovo nezadovoljstvo nailazi na sve brutalniji odgovor državnih snaga.

   10 najgorih zemalja za zaposlene u 2023. godini su: Bangladeš, Bjelorusija, Ekvador, Egipat, Eswatini, Gvatemala, Myanmar, Tunis, Filipini i Turska.

   Čitaj dalje

  • 28. 06. 2023.

   ETUC - Bolja zaštita radnika od azbesta

   Zaštita radnika od azbestnih vlakana koja uzrokuju rak značajno će se poboljšati – ali postoji rizik da će se primijeniti prekasno za zaštitu onih koji su uključeni u renoviranje zgrada u sklopu Zelenog plana EU-a.

   Ograničenje profesionalne izloženosti azbestu u cijeloj EU bit će postavljeno na 2000 vlakana/m³ nakon trostranih pregovora između Europske komisije, Vijeća i Parlamenta o reviziji Direktive o azbestu na radnom mjestu.

   Čitaj dalje

  • 26. 06. 2023.

   EGSO - Zeleno kolektivno pregovaranje: dobre prakse i izgledi za budućnost

   Na plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) održanoj 13. i 14. lipnja 2023. godine članovi EGSO-a su, između ostalih, usvojili i mišljenje SOC/747 Zeleno kolektivno pregovaranje: dobre prakse i izgledi. Izradu tog mišljenja zatražila je španjolska Vlada (koja preuzima predsjedanje EU-om) kako bi se potaknula uspostava regulatornog okvira i politika poticaja koji bi išli u prilog ekološkom kolektivnom pregovaranju.

   Čitaj dalje

  • 16. 06. 2023.

   Novosti iz EGSO-a - lipanj 2023.


   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 01. 06. 2023.

   EGSO – Nesigurnost radnih mjesta i mentalno zdravlje

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor usvojio je mišljenje SOC/745 pod nazivom Nesigurnost radnih mjesta i mentalno zdravlje.

   U tom mišljenju, koje je zatražilo nadolazeće španjolsko predsjedanje EU-om, Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) istražuje posljedice nesigurnih uvjeta rada na mentalno zdravlje radnika.

   Čitaj dalje

  • 19. 05. 2023.

   Međunarodni samit o sigurnosti i zdravlju na radu

   U Stockholmu je od 15. do 16. svibnja 2023. godine održan Samit o sigurnosti i zdravlju na radu (OSH), koji je bio prigoda za pregled strateškog okvira EU-a za zdravlje i sigurnost na radu 2021.-2027. godine - Sigurnost i zdravlje na radu u svijetu rada koji se mijenja.

   Rasprave na samitu bile su fokusirane na mentalno zdravlje na radu, ulogu socijalnih partnera, viziju nulte razine smrtnih ozljeda na radu, učinke toplinskih valova i klimatskih promjena na području zaštite na radu i evaluaciju nacionalnih strategija zaštite na radu.

   Čitaj dalje

  • 28. 04. 2023.

   Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu: EGSO traži zakonodavstvo EU-a o sprječavanju psihosocijalnih rizika povezanih s radom

   Foto: Arhiv NHS-a

   Na Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu 2023., Europski gospodarski i socijalni odbor poziva Europsku komisiju na usvajanje obvezujućeg zakona za sprječavanje psihosocijalnih rizika na radnom mjestu. Sve je više dokaza koji ukazuju na činjenicu da prekarni rad značajno utječe na mentalno zdravlje radnika. Poziv je upućen tijekom jučerašnje plenarne sjednice EGSO-a, kojom je prvi put predsjedao novoizabrani predsjednik Oliver Röpke, predstavnik radnika.

   Čitaj dalje

  • 26. 04. 2023.

   Nova ekonomska pravila – povratak na mjere rezanja?

   Foto: arhiv NHS

   Reforma ekonomskih pravila EU-a, koju je danas predložila Europska komisija, omogućit će povratak mjera rezanja i spriječiti klimatske mjere, osim ako ne dođe do promjena do mjeseca prosinca. Sadašnja pravila, koja ograničavaju proračunske deficite država članica na 3% BDP-a i dug na 60% BDP-a, suspendirana su od 2020. godine kako bi se riješile ekonomske posljedice pandemije.

   Čitaj dalje

  • 24. 04. 2023.

   Novosti iz EGSO-a - travanj 2023.

   NHS

   Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 14. 04. 2023.

   Jačanje socijalnog dijaloga: prva faza savjetovanja sa socijalnim partnerima o Direktivi o europskom radničkom vijeću

   Foto: NHS

   Europska komisija je 11. travnja pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima o mogućoj reviziji Direktive o europskom radničkom vijeću. Savjetovanje se nadovezuje na zakonodavnu rezoluciju o vlastitoj inicijativi Europskog parlamenta iz veljače 2023. godine u kojoj se poziva na reviziju Direktive. U skladu s političkim smjernicama predsjednice von der Leyen Komisija se obvezala da će na temelju takvih rezolucija donijeti zakonodavni prijedlog, poštujući pritom u potpunosti načela proporcionalnosti, supsidijarnosti i bolje izrade zakonodavstva.

   Čitaj dalje

  • 11. 04. 2023.

   Istraživanje: Niske plaće uzrokuju nedostatak radne snage

   ETUC

   Rekordni nedostatak radne snage u Europi uzrokovan je niskim plaćama i radnim uvjetima, pokazuje novo istraživanje. Stopa slobodnih radnih mjesta u Europi trenutačno je rekordno visoka, a više od četvrtine poduzeća u EU prijavilo je probleme s proizvodnjom kao rezultat manjka radne snage prošle godine.

   Čitaj dalje

  • 30. 03. 2023.

   ETUC - Čekanje na transparentnost plaća koštalo bi žene 17.000 eura

   Ilustracija: ETUC

   Kašnjenja u provedbi nedavno donesene EU direktive o transparentnosti plaća koštalo bi radnice u prosjeku 17.000 eura izgubljenih plaća.

   Direktiva osmišljena za uklanjanje jaza u plaćama između spolova u EU-u od 12,7% danas je preskočila svoju posljednju prepreku nakon što je Europski parlament usvojio konačni tekst.

   Direktiva uključuje zabranu odredbi o tajnosti plaća i pravo radnica i njihovih sindikata tražiti transparentne informacije o plaćama.

   Čitaj dalje

  • 16. 03. 2023.

   Novosti iz EGSO-a - ožujak 2023.

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo Europske unije, osnovano još Rimskim ugovorom kojim je 1958. uspostavljena Europska ekonomska zajednica (EEZ). Taj Odbor na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina iz 27 zemalja članica EU i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. EGSO savjetuje Europsku komisiju, Vijeće EU-a te Europski parlament u zakonodavnom postupku u određenim područjima nadležnosti EU-a.

   Čitaj dalje

  • 08. 03. 2023.

   Sigurne na putu do i s posla!

   Ilustracija: ETUC

   ETUC – Europska konfederacija sindikata, u koju su udruženi Nezavisni hrvatski sindikati, na ovogodišnji Dan žena upozorava na sigurnost žena radnica pri dolasku na posao i s posla.

   Na ovogodišnji Međunarodni dan žena (8. ožujka 2023.), ETUC organizira uličnu akciju “Safe all the way” u Bruxellesu, ističući pravo na sigurno putovanje na posao i s posla te odgovornost poslodavaca da osiguraju sigurno radno okruženje koje uključuje putovanje na posla i s posla.

   Čitaj dalje

  • 02. 03. 2023.

   Zastupnici EP-a podupiru uključivanje sindikata u obranu ljudskih prava u korporativnim lancima opskrbe

   Ilustracija: ETUC

   ETUC/NHS - Zastupnici Europskog parlamenta glasovali su za jasno uključivanje sindikata i radničkih predstavnika u obranu ljudskih prava u korporativnim lancima opskrbe.

   Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) Europskog parlamenta usvojio je svoje mišljenje o Prijedlogu direktive o dužnoj pažnji za održivo poslovanje.

   Čitaj dalje

  • 13. 02. 2023.

   Komisija poduzima mjere za poboljšanje zaštite radnika novim graničnim vrijednostima izloženosti za olovo i diizocijanate

   Foto: NHS

   Izvor: EUROPSKA KOMISIJA

   Komisija je danas poduzela mjere za daljnje poboljšanje zaštite radnika od zdravstvenih rizika povezanih s izloženošću opasnim kemikalijama, točnije izloženošću olovu i diizocijanatima. Znatno smanjena granična vrijednost izloženosti olovu pomoći će u sprečavanju zdravstvenih problema radnika, primjerice onih koji utječu na reproduktivne funkcije i razvoj fetusa. Za diizocijanate nova granična vrijednost izloženosti spriječit će slučajeve astme i drugih bolesti dišnog sustava.

   Čitaj dalje

  • 26. 01. 2023.

   Komisija iznosi konkretne mjere za veći angažman socijalnih partnera na nacionalnoj razini i razini EU-a

   Foto: NHS

   Komisija danas predstavlja inicijativu za daljnje jačanje i promicanje socijalnog dijaloga s konkretnim mjerama na nacionalnoj razini i razini EU-a. To je dodatna potvrda naše snažne predanosti socijalnom dijalogu kao temelju socijalnog tržišnog gospodarstva EU-a i njegove konkurentnosti. Cilj je inicijative osnažiti socijalni dijalog kako bi se prilagodio promjenama u svijetu rada i novim trendovima na tržištu rada u kontekstu prijelaza na digitalno i klimatski neutralno gospodarstvo i pojave novih oblika zapošljavanja.

   Čitaj dalje

  • 16. 12. 2022.

   Dogovor o jednakim plaćama za rad jednake vrijednosti

   Izvor: ETUC/NHS

   Europa je učinila važan korak prema jednakim plaćama za rad jednake vrijednost postigavši konačni dogovor o Direktivi o transparentnosti plaća. Europska konfederacija sindikata (ETUC) poziva države članice na usvajanje ove Direktive na Vijeću prije božićnih praznika.

   Čitaj dalje

  • 21. 11. 2022.

   Luca Visentini izabran za novog glavnog tajnika ITUC-a

   Foto: ITUC

   Na 5. Svjetskom kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) u Melbourneu, Australija, globalnom radničkom parlamentu na kojem se sastalo gotovo 1000 sindikalista iz više od 120 zemalja, za novog glavnog tajnika ITUC-a izabran je Luca Visentini.

   Nakon izbora, Luca Visentini je rekao: “Osjećam se nevjerojatno ponosan što imam ovu priliku voditi ITUC i predstavljati glas radnih ljudi na svjetskoj pozornici. Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje." Visentini je odao priznanje Sharan Burrow, dosadašnjoj glavnoj tajnici ITUC-a za njezino nevjerojatno vodstvo ITUC-a.

   Čitaj dalje