Međunarodne aktivnosti

  • 16. 03. 2023.

   Novosti iz EGSO-a - ožujak 2023.

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo Europske unije, osnovano još Rimskim ugovorom kojim je 1958. uspostavljena Europska ekonomska zajednica (EEZ). Taj Odbor na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina iz 27 zemalja članica EU i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. EGSO savjetuje Europsku komisiju, Vijeće EU-a te Europski parlament u zakonodavnom postupku u određenim područjima nadležnosti EU-a.

   Čitaj dalje

  • 08. 03. 2023.

   Položaj žena na tržištu rada

   NHS - Žene su i dalje nedovoljno zastupljene na tržištu rada. U EU je 67,7% žena bilo zaposleno, dok je zaposlenost muškaraca iznosila 78,5%. I dalje postoji jaz u zaposlenosti od 10.8 postotnih bodova, koja se samo malo smanjila u zadnjih 10 godina (za 1,9 postotnih bodova). Na hrvatskom tržištu rada, prema podatcima DZS za 2021. godinu bilo je zaposleno 45,7% žena, dok je zaposlenost muškaraca iznosila 54,3%. Rodni jaz u zaposlenosti je 8,6 postotnih bodova.

   Čitaj dalje

  • 08. 03. 2023.

   Priopćenje Pravobraniteljice povodom 8. ožujka - Međunarodnog dana žena

   Danas, kao i svake godine, na Međunarodni dan žena, diljem svijeta slave se društvena postignuća žena te podsjeća na nastavak borbe za rodnu ravnopravnost. Ovaj je dan prije svega prilika za proslaviti ekonomske, političke i društvene uspjehe žena, ali i progovoriti o potrebi ostvarivanja pune ravnopravnosti u svim segmentima društva. Na neki se način tako svaki put iznova podvlači crta i sagledava u kojoj smo mjeri dosegli naša stremljenja prema stvarnoj ravnopravnosti.

   Čitaj dalje

  • 08. 03. 2023.

   Sigurne na putu do i s posla!

   Ilustracija: ETUC

   ETUC – Europska konfederacija sindikata, u koju su udruženi Nezavisni hrvatski sindikati, na ovogodišnji Dan žena upozorava na sigurnost žena radnica pri dolasku na posao i s posla.

   Na ovogodišnji Međunarodni dan žena (8. ožujka 2023.), ETUC organizira uličnu akciju “Safe all the way” u Bruxellesu, ističući pravo na sigurno putovanje na posao i s posla te odgovornost poslodavaca da osiguraju sigurno radno okruženje koje uključuje putovanje na posla i s posla.

   Čitaj dalje

  • 02. 03. 2023.

   Zastupnici EP-a podupiru uključivanje sindikata u obranu ljudskih prava u korporativnim lancima opskrbe

   Ilustracija: ETUC

   ETUC/NHS - Zastupnici Europskog parlamenta glasovali su za jasno uključivanje sindikata i radničkih predstavnika u obranu ljudskih prava u korporativnim lancima opskrbe.

   Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) Europskog parlamenta usvojio je svoje mišljenje o Prijedlogu direktive o dužnoj pažnji za održivo poslovanje.

   Čitaj dalje

  • 23. 02. 2023.

   Život na minimalcu: Kako izgleda frižider radnika koji radi za najnižu plaću

   Izvor: DNEVNIK.hr

   DIVLJANJE CIJENA

   Iako minimalac u Hrvatskoj nikad nije bio veći, zbog divljanja cijena oni koji za njega rade jedva spajaju kraj s krajem. Provjerili smo koliko se hrane uopće može kupiti s minimalnom plaćom nakon što se podmire osnovni troškovi.

   Čitaj dalje

  • 13. 02. 2023.

   Komisija poduzima mjere za poboljšanje zaštite radnika novim graničnim vrijednostima izloženosti za olovo i diizocijanate

   Foto: NHS

   Izvor: EUROPSKA KOMISIJA

   Komisija je danas poduzela mjere za daljnje poboljšanje zaštite radnika od zdravstvenih rizika povezanih s izloženošću opasnim kemikalijama, točnije izloženošću olovu i diizocijanatima. Znatno smanjena granična vrijednost izloženosti olovu pomoći će u sprečavanju zdravstvenih problema radnika, primjerice onih koji utječu na reproduktivne funkcije i razvoj fetusa. Za diizocijanate nova granična vrijednost izloženosti spriječit će slučajeve astme i drugih bolesti dišnog sustava.

   Čitaj dalje

  • 08. 02. 2023.

   Potpisani Kolektivni ugovori u Zagrebačkom holdingu i ZET-u

   Izvor: HRT

   Pregovarački odbori Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i reprezentativnih sindikata potpisali su danas Kolektivne ugovore s kojima se u sljedeće tri godine osigurava povećanje materijalnih prava radnika, socijalni mir i stabilnost poslovanja.

   Kolektivni ugovori uključuju povećanje osnovice plaće od 1. siječnja za 5%, a od 1. srpnja za dodatnih 3%, povećanje fiksnog dijela mjesečnog dodatka na plaću kojim najviše dobivaju radnici s najnižim primanjima, te povećanje neoporezivih materijalnih prava.

   Čitaj dalje

  • 30. 01. 2023.

   Pismo NHS-a ministru gospodarstva i održivog razvoja – Pogledajte slovenski primjer praćenja cijena!

   NHS – Nezavisni hrvatski sindikati danas su ministru gospodarstva i održivog razvoja uputili dopis sljedećeg sadržaja:

   Vezano za traženje Vlade RH da deset najvećih trgovačkih lanaca dostavi svoje cjenike od prošle godine i one nakon uvođenja eura, moramo sa žaljenjem konstatirati kako je za to već poprilično kasno, iako ne i prekasno.

   Čitaj dalje

  • 26. 01. 2023.

   Komisija iznosi konkretne mjere za veći angažman socijalnih partnera na nacionalnoj razini i razini EU-a

   Foto: NHS

   Komisija danas predstavlja inicijativu za daljnje jačanje i promicanje socijalnog dijaloga s konkretnim mjerama na nacionalnoj razini i razini EU-a. To je dodatna potvrda naše snažne predanosti socijalnom dijalogu kao temelju socijalnog tržišnog gospodarstva EU-a i njegove konkurentnosti. Cilj je inicijative osnažiti socijalni dijalog kako bi se prilagodio promjenama u svijetu rada i novim trendovima na tržištu rada u kontekstu prijelaza na digitalno i klimatski neutralno gospodarstvo i pojave novih oblika zapošljavanja.

   Čitaj dalje

  • 16. 01. 2023.

   Radnici u A1 Hrvatska žele Kolektivni ugovor, a Uprava …???

   HST - Hrvatski sindikat telekomunikacija, kao reprezentativni sindikat u A1 i u cijelom ICT sektoru u Republici Hrvatskoj, pokrenuo je 14. lipnja 2022. godine pregovore za Kolektivni ugovor; Uprava je iste prihvatila; imenovani su pregovarački odbori sindikata i poslodavca … održana su četiri sastanka i kada povučemo crtu - nismo se makli dalje od početka.

   Čitaj dalje

  • 16. 12. 2022.

   Dogovor o jednakim plaćama za rad jednake vrijednosti

   Izvor: ETUC/NHS

   Europa je učinila važan korak prema jednakim plaćama za rad jednake vrijednost postigavši konačni dogovor o Direktivi o transparentnosti plaća. Europska konfederacija sindikata (ETUC) poziva države članice na usvajanje ove Direktive na Vijeću prije božićnih praznika.

   Čitaj dalje

  • 21. 11. 2022.

   Luca Visentini izabran za novog glavnog tajnika ITUC-a

   Foto: ITUC

   Na 5. Svjetskom kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) u Melbourneu, Australija, globalnom radničkom parlamentu na kojem se sastalo gotovo 1000 sindikalista iz više od 120 zemalja, za novog glavnog tajnika ITUC-a izabran je Luca Visentini.

   Nakon izbora, Luca Visentini je rekao: “Osjećam se nevjerojatno ponosan što imam ovu priliku voditi ITUC i predstavljati glas radnih ljudi na svjetskoj pozornici. Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje." Visentini je odao priznanje Sharan Burrow, dosadašnjoj glavnoj tajnici ITUC-a za njezino nevjerojatno vodstvo ITUC-a.

   Čitaj dalje

  • 11. 11. 2022.

   Budućnost rada do 2030. u Hrvatskoj – predmet rasprava na Središnjem odboru NHS-a

   Izvor: SGIM

   U Mariji Bistrici održan je 7. i 8. studenog 2022. godine prvi u nizu sastanaka Središnjeg odbora Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), s ciljem da se sustavno sagleda današnja i buduća okolina u kojoj djeluje NHS njegova organizacija i način njegovog djelovanja, a kako bi se vodila kvalitetna dugoročnija rasprava o organizaciji i radu NHS-a u idućem razdoblju. Uvodno ovaj prvi središnji odbor započeo je s temom Budućnost rada do 2030. u Hrvatskoj, a koje je temeljeno na istraživanju McKinsey Company i njihovog izviješća iz rujna 2022.

   Čitaj dalje

  • 30. 10. 2022.

   HRT o dogovoru sindikata javnih službi i Vlade oko povećanja plaća

   Foto: HRT screenshot

   Izvor: HRT

   U ponedjeljak će biti jasno imamo li dogovor sindikata javnih službi i Vlade o povećanju plaća do kraja ove i početka iduće godine. Semafor za sada pokazuje da je od ukupno 11 sindikata na koje se Vladina odluka odnosi 7 pristalo, a dva su odbila ponudu.

   Čitaj dalje

  • 28. 10. 2022.

   Broj smrtnih slučajeva na radnim mjestima u porastu u 12 zemalja EU

   Ilustracija: ETUC

   Smrtni slučajevi na radu nastavit će mučiti Europu gotovo jedno desetljeće dulje nego što se ranije predviđalo, otkriva novo istraživanje sindikata.

   Predviđa se da će se nesreće na radu sa smrtnim ishodom nastaviti do 2062. na temelju trenutne stope – sedam godina duže nego što se ranije očekivalo.

   Ovo odgađanje dolazi nakon porasta godišnjeg broja smrtnih slučajeva na radu u 12 zemalja između 2019. i 2020. godine, ponajviše u Italiji (+285), Španjolskoj (+45) i Portugalu (+27).

   Čitaj dalje

  • 26. 10. 2022.

   Novosti iz EGSO-a br. 10

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 21. 10. 2022.

   Bruto minimalna plaća u 2023. godini – 700 eura

   NHS - Na temelju članka 6. Zakona o minimalnoj plaći (»Narodne novine«, br. 118/18. i 120/21.), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 19. listopada 2022. donijela Uredbu o visini minimalne plaće za 2023. godinu te će minimalna plaća u razdoblju od 1 siječnja do 31. prosinca 2023. godine iznositi 700,00 eura bruto (5.274,15 kuna), odnosno 560 eura neto (4.219,32 kune), ne uzimajući u obzir porez i prirez.

   Čitaj dalje

  • 18. 10. 2022.

   U Otvorenom o inflaciji

   Foto: HRT screenshot

   Izvor: HRT

   Inflacija u Hrvatskoj od gotovo 13 posto obezvređuje osobna primanja, smanjuje našu kupovnu moć. Povećava rizik od siromaštva u kojem je već petina stanovništva.

   U emisiji Otvoreno o gospodarskoj prognozi govorili su gosti urednika i voditelja Branka Nađvinskog: Matija Kroflin, pomoćnik glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Silvano Hrelja, saborski zastupnik (Hrvatska stranka umirovljenika) i Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

   Čitaj dalje

  • 17. 10. 2022.

   Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

   Izvor: HMPS

   Prije 35 godina, dana 17. listopada 1987. godine, u Parizu je otkriven spomenik posvećen borbi protiv siromaštva. Šest godina kasnije, 1993. godine, Opća skupština Ujedinjenih naroda odlučila je taj dan proglasiti Svjetskim danom borbe protiv siromaštva. Obilježavanjem toga dana želi se upozoriti na problem siromaštva i socijalne isključenosti, na rastuće probleme bijede i potrebu njenog iskorjenjivanja širom svijeta.

   Čitaj dalje

  • 20. 09. 2022.

   PROSJEČNE MJESEČNE NETO I BRUTO PLAĆE ZAPOSLENIH ZA SRPANJ 2022.

   Izvor: DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

   Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za srpanj 2022. iznosila je 7 576 kuna, što je nominalno niže za 1,8%, a realno za 2,2% u odnosu na lipanj 2022.

   Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za srpanj 2022. iznosila je 10 306 kuna, što je nominalno niže za 1,8%, a realno za 2,2% u odnosu na lipanj 2022.

   Čitaj dalje

  • 13. 09. 2022.

   Rekordan pad vrijednosti zakonom propisanih minimalnih plaća

   Najslabije plaćeni radnici u Europi doživjeli su pad vrijednosti svojih plaća do 19 posto ove godine, što predstavlja najveći pad realnih minimalnih plaća u ovom stoljeću, pokazuje istraživanje Europske konfederacije sindikata (ETUC-a, temeljem podataka Eurostata.

   Zakonski propisane minimalne plaće porasle su u prosjeku za 7,6 posto tijekom prošle godine u 21 zemlji EU-a koje ih imaju. No, u istim je zemljama stopa inflacije u prosjeku porasla za 12,4 posto.

   Čitaj dalje

  • 13. 07. 2022.

   Razdoblja odgoja djece ostvarena u drugim državama članicama moraju se uzeti u obzir u svrhu izračuna starosne mirovine

   SUD EUROPSKE UNIJE

   PRIOPĆENJE ZA MEDIJE br. 119/22

   Presuda Suda u predmetu C-576/20 | Pensionsversicherungsanstalt (Razdoblja odgoja djece u inozemstvu)

   Sud potvrđuje svoju sudsku praksu prema kojoj država članica koja je obvezna isplatiti mirovinu i koja je jedina država članica u kojoj je korisnica bila zaposlena i uplaćivala doprinose, kako prije tako i nakon prijenosa svojeg boravišta u drugu državu članicu u kojoj se posvetila odgoju svoje djece, mora uzeti u obzir ta razdoblja odgoja djece

   Čitaj dalje

  • 08. 07. 2022.

   Karcinogenost profesije vatrogasac

   Diljem svijeta djeluje više od 15 milijuna vatrogasaca, kao profesionalni vatrogasci i volonteri, vatrogasci u industriji, općini te divljini i drugim situacijama. Profesionalna izloženost vatrogasaca je složena i uključuje različite opasnosti koje proizlaze iz požara i drugih događaja. Vatrogasci mogu imati različite uloge, odgovornosti i vrstu zapošljavanja (npr. puno radno vrijeme, nepuno radno vrijeme, volonteri) koji su različiti u državama i koji se mijenjaju kroz njihovu karijeru. Vatrogasci odgovaraju na različite vrste požara, kao što su strukturni, u divljini, automobila kao i na druge događaje (prometne nesreće i rušenje zgrada).

   Čitaj dalje

  • 05. 07. 2022.

   Ratificirajte Konvenciju MOR-a br. 190!

   ETUC_Ratify ILO C190

   NHS - Europska konfederacija sindikata (ETUC), u koju su učlanjeni Nezavisni hrvatski sindikati, poziva sve zainteresirane da potpišu peticiju za ratifikaciju Konvencije Međunarodne organizacije rada (MOR) br. 190. o iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada kako bi se poslao snažan poziv predsjedniku Europskog vijeća, Charlesu Michelu, da Europsko vijeće da zeleno svjetlo državama članicama za ratificiranje navedene Konvencije.

   Čitaj dalje