Međunarodne aktivnosti

  • 21. 11. 2022.

   Luca Visentini izabran za novog glavnog tajnika ITUC-a

   Foto: ITUC

   Na 5. Svjetskom kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) u Melbourneu, Australija, globalnom radničkom parlamentu na kojem se sastalo gotovo 1000 sindikalista iz više od 120 zemalja, za novog glavnog tajnika ITUC-a izabran je Luca Visentini.

   Nakon izbora, Luca Visentini je rekao: “Osjećam se nevjerojatno ponosan što imam ovu priliku voditi ITUC i predstavljati glas radnih ljudi na svjetskoj pozornici. Hvala vam što ste mi ukazali povjerenje." Visentini je odao priznanje Sharan Burrow, dosadašnjoj glavnoj tajnici ITUC-a za njezino nevjerojatno vodstvo ITUC-a.

   Čitaj dalje

  • 11. 11. 2022.

   Budućnost rada do 2030. u Hrvatskoj – predmet rasprava na Središnjem odboru NHS-a

   Izvor: SGIM

   U Mariji Bistrici održan je 7. i 8. studenog 2022. godine prvi u nizu sastanaka Središnjeg odbora Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), s ciljem da se sustavno sagleda današnja i buduća okolina u kojoj djeluje NHS njegova organizacija i način njegovog djelovanja, a kako bi se vodila kvalitetna dugoročnija rasprava o organizaciji i radu NHS-a u idućem razdoblju. Uvodno ovaj prvi središnji odbor započeo je s temom Budućnost rada do 2030. u Hrvatskoj, a koje je temeljeno na istraživanju McKinsey Company i njihovog izviješća iz rujna 2022.

   Čitaj dalje

  • 30. 10. 2022.

   HRT o dogovoru sindikata javnih službi i Vlade oko povećanja plaća

   Foto: HRT screenshot

   Izvor: HRT

   U ponedjeljak će biti jasno imamo li dogovor sindikata javnih službi i Vlade o povećanju plaća do kraja ove i početka iduće godine. Semafor za sada pokazuje da je od ukupno 11 sindikata na koje se Vladina odluka odnosi 7 pristalo, a dva su odbila ponudu.

   Čitaj dalje

  • 28. 10. 2022.

   Broj smrtnih slučajeva na radnim mjestima u porastu u 12 zemalja EU

   Ilustracija: ETUC

   Smrtni slučajevi na radu nastavit će mučiti Europu gotovo jedno desetljeće dulje nego što se ranije predviđalo, otkriva novo istraživanje sindikata.

   Predviđa se da će se nesreće na radu sa smrtnim ishodom nastaviti do 2062. na temelju trenutne stope – sedam godina duže nego što se ranije očekivalo.

   Ovo odgađanje dolazi nakon porasta godišnjeg broja smrtnih slučajeva na radu u 12 zemalja između 2019. i 2020. godine, ponajviše u Italiji (+285), Španjolskoj (+45) i Portugalu (+27).

   Čitaj dalje

  • 26. 10. 2022.

   Novosti iz EGSO-a br. 10

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 21. 10. 2022.

   Bruto minimalna plaća u 2023. godini – 700 eura

   NHS - Na temelju članka 6. Zakona o minimalnoj plaći (»Narodne novine«, br. 118/18. i 120/21.), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 19. listopada 2022. donijela Uredbu o visini minimalne plaće za 2023. godinu te će minimalna plaća u razdoblju od 1 siječnja do 31. prosinca 2023. godine iznositi 700,00 eura bruto (5.274,15 kuna), odnosno 560 eura neto (4.219,32 kune), ne uzimajući u obzir porez i prirez.

   Čitaj dalje

  • 18. 10. 2022.

   U Otvorenom o inflaciji

   Foto: HRT screenshot

   Izvor: HRT

   Inflacija u Hrvatskoj od gotovo 13 posto obezvređuje osobna primanja, smanjuje našu kupovnu moć. Povećava rizik od siromaštva u kojem je već petina stanovništva.

   U emisiji Otvoreno o gospodarskoj prognozi govorili su gosti urednika i voditelja Branka Nađvinskog: Matija Kroflin, pomoćnik glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Silvano Hrelja, saborski zastupnik (Hrvatska stranka umirovljenika) i Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

   Čitaj dalje

  • 17. 10. 2022.

   Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

   Izvor: HMPS

   Prije 35 godina, dana 17. listopada 1987. godine, u Parizu je otkriven spomenik posvećen borbi protiv siromaštva. Šest godina kasnije, 1993. godine, Opća skupština Ujedinjenih naroda odlučila je taj dan proglasiti Svjetskim danom borbe protiv siromaštva. Obilježavanjem toga dana želi se upozoriti na problem siromaštva i socijalne isključenosti, na rastuće probleme bijede i potrebu njenog iskorjenjivanja širom svijeta.

   Čitaj dalje

  • 20. 09. 2022.

   PROSJEČNE MJESEČNE NETO I BRUTO PLAĆE ZAPOSLENIH ZA SRPANJ 2022.

   Izvor: DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

   Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za srpanj 2022. iznosila je 7 576 kuna, što je nominalno niže za 1,8%, a realno za 2,2% u odnosu na lipanj 2022.

   Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za srpanj 2022. iznosila je 10 306 kuna, što je nominalno niže za 1,8%, a realno za 2,2% u odnosu na lipanj 2022.

   Čitaj dalje

  • 13. 09. 2022.

   Rekordan pad vrijednosti zakonom propisanih minimalnih plaća

   Najslabije plaćeni radnici u Europi doživjeli su pad vrijednosti svojih plaća do 19 posto ove godine, što predstavlja najveći pad realnih minimalnih plaća u ovom stoljeću, pokazuje istraživanje Europske konfederacije sindikata (ETUC-a, temeljem podataka Eurostata.

   Zakonski propisane minimalne plaće porasle su u prosjeku za 7,6 posto tijekom prošle godine u 21 zemlji EU-a koje ih imaju. No, u istim je zemljama stopa inflacije u prosjeku porasla za 12,4 posto.

   Čitaj dalje

  • 13. 07. 2022.

   Razdoblja odgoja djece ostvarena u drugim državama članicama moraju se uzeti u obzir u svrhu izračuna starosne mirovine

   SUD EUROPSKE UNIJE

   PRIOPĆENJE ZA MEDIJE br. 119/22

   Presuda Suda u predmetu C-576/20 | Pensionsversicherungsanstalt (Razdoblja odgoja djece u inozemstvu)

   Sud potvrđuje svoju sudsku praksu prema kojoj država članica koja je obvezna isplatiti mirovinu i koja je jedina država članica u kojoj je korisnica bila zaposlena i uplaćivala doprinose, kako prije tako i nakon prijenosa svojeg boravišta u drugu državu članicu u kojoj se posvetila odgoju svoje djece, mora uzeti u obzir ta razdoblja odgoja djece

   Čitaj dalje

  • 08. 07. 2022.

   Karcinogenost profesije vatrogasac

   Diljem svijeta djeluje više od 15 milijuna vatrogasaca, kao profesionalni vatrogasci i volonteri, vatrogasci u industriji, općini te divljini i drugim situacijama. Profesionalna izloženost vatrogasaca je složena i uključuje različite opasnosti koje proizlaze iz požara i drugih događaja. Vatrogasci mogu imati različite uloge, odgovornosti i vrstu zapošljavanja (npr. puno radno vrijeme, nepuno radno vrijeme, volonteri) koji su različiti u državama i koji se mijenjaju kroz njihovu karijeru. Vatrogasci odgovaraju na različite vrste požara, kao što su strukturni, u divljini, automobila kao i na druge događaje (prometne nesreće i rušenje zgrada).

   Čitaj dalje

  • 05. 07. 2022.

   Ratificirajte Konvenciju MOR-a br. 190!

   ETUC_Ratify ILO C190

   NHS - Europska konfederacija sindikata (ETUC), u koju su učlanjeni Nezavisni hrvatski sindikati, poziva sve zainteresirane da potpišu peticiju za ratifikaciju Konvencije Međunarodne organizacije rada (MOR) br. 190. o iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada kako bi se poslao snažan poziv predsjedniku Europskog vijeća, Charlesu Michelu, da Europsko vijeće da zeleno svjetlo državama članicama za ratificiranje navedene Konvencije.

   Čitaj dalje

  • 16. 06. 2022.

   Novosti iz EGSO-a

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana.

   Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 20. 05. 2022.

   Novosti iz EGSO-a

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana.

   Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.

   Čitaj dalje

  • 28. 04. 2022.

   Bez smrtnih slučajeva na radnom mjestu

   ETUC_Zerodeath_FB_Sharedlink

   NHS – Europska konfederacija sindikata (ETUC) danas je pokrenula kampanju za radna mjesta bez smrtnih slučajeva, odnosno "nula smrtnih slučajeva" na radnom mjestu. Svojim proglasom / manifestom za radna mjesta bez smrtnih slučajeva ETUC poziva europske čelnike na konkretne aktivnosti i ispunjenje obećanja vezano za spašavanje života radnika.

   Proglas su potpisali ministri, članovi Europskog parlamenta, sindikalni čelnici i stručnjaci iz područja zaštite na radu u kojemu pozivaju na širu edukaciju i osposobljavanje u području zaštite na radu, izvještavanje, povećane inspekcije i kazne, kako bi do 2030. godine imali radna mjesta bez smrtnih posljedica.

   Čitaj dalje

  • 14. 03. 2022.

   Upućivanje radnika: nacionalni sud mora osigurati da su sankcije za povrede administrativnih obveza proporcionalne

   Sud Europske unije

   PRIOPĆENJE ZA MEDIJE br. 43/22

   Nacionalni sud može primijeniti nacionalni sustav sankcija koji je protivan Direktivi o upućivanju radnika pod uvjetom da osigura proporcionalnost sankcija

   Čitaj dalje

  • 24. 02. 2022.

   Opasne tvari na radnom mjestu: Europski parlament odobrio dogovor o strožim pravilima u EU

   NHS - 17. veljače 2022. godine Europski parlament dao je zeleno svijetlo za izmjenu pravila EU o ograničavanju izlaganja radnika karcinogenim, mutagenim i reprotoksičnim tvarima.

   Novim izmjenama zakonodavstva želi se postići bolja zaštita radnika od karcinogena i drugih opasnih tvari, ograničavanjem razina izloženosti takvim tvarima na EU razini.

   Čitaj dalje

  • 03. 12. 2021.

   Informacije iz EGSO-a

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.
   Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo Europske unije, osnovano još Rimskim ugovorom kojim je 1958. uspostavljena Europska ekonomska zajednica (EEZ).

   Čitaj dalje

  • 25. 11. 2021.

   Europski parlament podržao međuinstitucionalne pregovore o Direktivi o primjerenim minimalnim plaćama

   Ilustracija: ETUC

   NHS – Europski parlament danas je snažnom većinom (443 za, 192 protiv i 58 suzdržanih glasova) glasovao za otvaranje pregovora s Europskim vijećem o Prijedlogu Direktive o primjerenim minimalnim plaćama, a na temelju Izvještaja koji je prihvatio Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta.

   Sada je važno što prije učiniti sljedeće korake:

   Čitaj dalje

  • 28. 10. 2021.

   Koja je stvarna uloga i značenje Europskog radničkog vijeća (ERV)?

   Pokušaj odgovora na ovo pitanje dogodio se 11. svibnja 2021. tijekom međunarodne konferencije koja je sažela projekt "ERV - ispravno postupanje s ekonomskom informacijom ključ za produktivnu komunikaciju i pregovore". Zbog važećih sanitarnih mjera, konferencija je održana online, zahvaljujući tome je u njoj moglo sudjelovati gotovo 100 osoba zainteresiranih za ovu temu.
   Sudionici iz Poljske, Belgije i partnerskih država: Italije, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Hrvatske razmijenili su mišljenja o pristupu povjerljivim financijskim informacijama i željenim zakonskim promjenama u funkcioniranju ERV-a.

   Čitaj dalje

  • 20. 10. 2021.

   Novosti iz EGSO-a

   NHS – Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) svaki mjesec objavljuje EESC Info – sažetak događanja u proteklih mjesec dana. Na poveznici u nastavku možete pogledati informacije za proteklih mjesec dana.
   Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo Europske unije, osnovano još Rimskim ugovorom kojim je 1958. uspostavljena Europska ekonomska zajednica (EEZ). Taj Odbor na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina iz 27 zemalja članica EU i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva.

   Čitaj dalje

  • 16. 10. 2021.

   Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

   NHS - Sutra se u svijetu i Hrvatskoj obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Glavna skupština Ujedinjenih naroda odluku da se taj dan obilježava 17. listopada donijela je 1993. godine. No, zbilja pokazuje kako veći odjek u javnosti imaju Svjetski dan čokolade, koji dio obožavatelja čokolade obilježava 7. srpnja, dio 13. rujna, a dio 28. listopada, svjetski dan pizze koji se obilježava 9. veljače, međunarodni dan piva (5. kolovoza), Dan sjećanja na izgubljene čarape (9. svibnja) itd. Očito je kako ima raznih svjetskih i međunarodnih dana među koje se ugura i poneki ozbiljan, kao, primjerice, ovaj sutrašnji. No, odjek im je u javnosti gotovo isti, prigodničarski.

   Čitaj dalje

  • 14. 10. 2021.

   Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju uništila je desetljećima star mit po kojem povećanje minimalnih plaća gasi radna mjesta

   ITUC/NHS – Ovogodišnja Nobelova nagrada dodijeljena je Davidu Cardu, Joshui Angrist i Guidou Imbensi za stvarno istraživanje tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća koje je pokazalo i empirijski da ideja koju su gurali konzervativni ekonomisti kako veća minimalna plaća znači manji broj radnih mjesta, nije zasnovana na činjenicama.

   Čitaj dalje

  • 07. 10. 2021.

   Svjetski dan dostojanstvenog rada

   NHS - Danas, 7. listopada, obilježava se Svjetski dan dostojanstvenog rada.

   Četrnaesti put po redu. Sindikati svake godine obilježavaju taj dan na prigodan način.

   Tu su redovite poruke krovnih sindikalnih organizacija, Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) i Europske konfederacije sindikata (ETUC), kao i nacionalnih sindikalnih središnjica i sindikata.

   Čitaj dalje