Novosti

25. 08. 2023.

Cijena vlasti

Foto: NHS

Izvor: NOVOSTI

HDZ će platiti sve što treba da ostane na vlasti. Zbog slabe opozicije sasvim sigurno će i dalje biti vodeća politička snaga, pa njihovi oponenti već sada moraju gledati kako da im suze koalicijski potencijal, kaže Jaroslav Pecnik

Superizborna 2024. godina kao da je već počela. Najbolje to dokazuje zdušna populistička podrška predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića hrvatskim huliganima u grčkim zatvorima, ali i šutnja opozicije s lijevog političkog spektra. Osim jeftinog korištenja dnevnopolitičkih skandala i nacionalnih mitova u izborne svrhe, s jeseni kreće i nastavak one druge, skuplje borbe – sindikalne s vladajućima. Naime, svi ekonomski pokazatelji ukazuju da je veliki broj građana, zbog snažnog udara inflacije, dobrano zagazio u siromaštvo.

S druge strane dosadašnji Plenkovićevi ustupci liječnicima i sucima otvorili su vrata opravdanim zahtjevima ostalih sindikata, radnika, umirovljenika...

 

Nedavno mučno završen jedan od najdužih štrajkova, onaj pravosudnih službenika i namještenika, ne nagovještava mirnu jesen. Bez provedenih reformi, s najnižom cijenom rada u Europi, nagomilanim višemilijunskim korupcijskim aferama HDZ-a, uspavanom opozicijom, ipak nas očekuje još jedan uspješan Plenkovićev ekonomsko-socijalni slalom i njegov siguran ulazak u novi mandat, ističe politički analitičar Jaroslav Pecnik.

 

- Sasvim je jasno zašto vladajući tako zdušno štite navijače i huligane jer su oni sa svojim obiteljima biračko tijelo koje nije za podcijeniti. Naravno, ti glasovi nisu presudni, ali sama ta zdušna obrana daje domoljubni efekt u javnosti koji ima samo jedan cilj – opstanak na vlasti. To je još uvijek besplatna borba, a najesen počinje ona koja će stvarno koštati. Ovisno o obimu i čvrstoći sindikalnih zahtjeva, vjerujem da će ih Plenković ispunjavati jer za HDZ osvajanje vlasti nema cijenu. Tko će to platiti poslije izbora? Platit ćemo mi, porezni obveznici. Naravno, većina sindikalnih zahtjeva je sasvim opravdana jer nikada više građana nije živjelo na granici siromaštva. Način na koji će povećanja biti iznuđena, ostavlja mučan utisak - smatra Pecnik i napominje da predizborne priče o reformama najčešće ostaju samo prazna obećanja.

 

 

Dodvoravanje građanima


Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da se velika većina političara, neovisno koje su boje i orijentacije, pred izbore dodvorava građanima kao glasačkoj mašineriji, a ne kao ljudima od krvi i mesa koji sve više gube dostojanstven život.

 

- Vladajući su najmekšeg trbuha za pregovore kad se bliže izbori kako bi se dodvorili građanima za još jedan mandat. Tu se onda nađe opozicija koja će reći da bi dala više i bolje. Izborna kampanja je zapravo natjecanje u obećanjima. Poslije izbora svakako slijedi otrježnjenje. Ali nije toliko važno što su izbori sljedeće godine, već je važnije da uslijed silnog cjenovnog udara među građanima Hrvatske sve više vlada siromaštvo. Samo se nadam da neće doći do poskupljenja energenata jer bi nas u postojećim uvjetima to dovelo do ponora - govori Sever.

 

- Trpimo najveći udar na području poskupljenja hrane. Za prosječno kućanstvo udjel potrošnje na hranu iznosi oko 26 posto, a postoje i ona s preko 50 posto. Najugroženijoj skupini građana, a koja je sve brojnija, mnogo je manje važno što su poskupjeli hoteli, restorani ili putovanja jer oni ništa od toga ne koriste, ali im je bitna dostupnost hrane, golo preživljavanje. Siromaštvu dodatno doprinosi i pad cijene rada do čega je posebno došlo zbog dolaska stranih radnika s kojima poslodavci mnogo lakše manipuliraju nego s domicilnim stanovništvom. Vjerujem da će Vlada oprezno pregovarati sa sindikatima jer je HDZ već sada siguran u svoju pobjedu, u još jedan mandat - smatra sindikalist.

 

Krešimir Sever upozorava da će oprez Vlade proizlaziti i iz otvorenog pitanja kako će se sljedeće godine puniti državni proračun.

 

- Pohlepa u ovogodišnjem dizanju cijena vjerojatno će ostaviti traga na turizmu koji nam donosi značajne prihode u proračun. Kad su cijene drastično rasle, rasli su i porezni prihodi i punio se proračun. Po toj osnovi očekivano je usporavanje inflacije, pa će usporiti i punjenje proračuna. Surova životna realnost, visoka inflacija kojom se, između ostalog, hranio i državni proračun, doveli su do siromaštva sve većeg broja građana građana. Kad je riječ o cijenama hrane, znamo da je Hrvatska bila ispod europskog prosjeka, a sad smo čak za jedan postotni bod iznad EU-prosjeka. Taj značajan udar se još ne smiruje. Uz sve druge povećane troškove, uz neizvjesnost što će se dešavati s energentima, uz početak školske godine, pri čemu su određene stavke za opremanje učenika poskupjele i za 20 posto, neophodno je da rastu plaće u svim sektorima. Povećanje plaća je potrebno ne zbog izbora nego zbog građana. Prostora za pomake ima. Treba tražiti prioritete, a prioritet, i to neovisno o izborima, moraju biti građani - ističe Sever.

 

 

Gdje je javno dobro?


Jaroslav Pecnik ponavlja da svim dosadašnjim politikama nikad nije bio cilj opće dobro nego briga za stranku, te da na tim valovima posebno sjajno pliva HDZ.

 

- Ni jedna politička snaga u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina nije provela nikakve suštinske reforme osim onih koje smo morali odraditi zbog pritiska međunarodne zajednice i Europske unije. HDZ ne smije dozvoliti poraz na izborima i oni će platiti sve što treba samo da ostanu na vlasti. Sreća HDZ-a je u slaboj i razjedinjenoj opoziciji. Bez koalicije nema rušenja HDZ-a. HDZ će sasvim sigurno biti prva politička snaga nakon izbora i opozicija mora već sad igrati na kartu kako toj stranci suziti koalicijski potencijal za formiranje vlasti - kaže Pecnik.

 

Taj politički analitičar navodi da opozicija biračima uporno dokazuje nesposobnost i nemogućnost zajedničkog istupa.

 

- Svaki od vođa opozicionih stranaka vidi samo sebe kao lidera, spasitelja Hrvatske. Istina je, nažalost, da takva osoba, odnosno lider, ne postoji u sadašnjim opozicionim redovima i to moraju što prije shvatiti. Jakih osoba sasvim sigurno ima izvan politike, u javnom životu, i vjerujem da bi se mogla pronaći osoba koja bi preuzela ulogu lidera, okupila i ujedinila postojeće lijevo krilo i centar. Ali nitko od sadašnjih vođa političkih stranaka nije spreman potisnuti svoje osobne ambicije i sujetu za opće dobro. Uvjerenja, ideologija i stavovi ne postoje kad se osjeti ugroženost - smatra Pecnik.

 

Napominje da opozicija načinom vođenja pojedinih gradova sama sebi stvara teret na nacionalnom nivou.

 

- Velikom dijelu sadašnje oporbe nije stalo do promjene koja bi građanima omogućila bolji život, nego im je stalo samo do vlasti. Moramo priznati da Zagreb, nažalost, nikada nije bio zapušteniji. Birači vide nepokošenu travu, ali ne vide da su Tomaševići društvo daleko pošteniji nego Bandić. S druge strane Puljak i Centar sustavno se blamiraju. Smisao opozicije nije samo kritiziranje HDZ-a i iscrpljivanje u nabrajanju njihovih negativnosti. Treba nuditi rješenja koja će se sustavno nametati kao modus operandi oporbenog djelovanja prepoznatljivog u javnosti - kaže Pecnik.

 

- Država ne može propasti, mogu propasti samo građani. Nitko nama ne može napraviti toliko zla koliko smo mi sami sebi to spremni i sposobni učiniti. Nikakvi Srbi, Mađari, urota Zapada... Na kraju krajeva, zna se kako je stvorena ova država, a ona na tim osnovama i danas funkcionira - zaključuje Jaroslav Pecnik.