Novosti

11. 11. 2021.

Dopis NHS-a Stožeru civilne zaštite


NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI

Nezavisni hrvatski sindikati uputili su danas Stožeru civilne zaštite dopis vezan za proširenu uporabu covid potvrda.

Dopis možete pročitati u nastavku:

 

Urbroj: 091-KS-11/21

Zagreb, 11. studenog 2021.

 

 

Stožer civilne zaštite za sprječavanje širenja zaraze novim koronavirusom

 

 

Predmet: Proširena uporaba covid potvrda

 

 

Poštovani,

 

Jučer, 10. studenoga 2021. godine održan je sastanak predstavnika sindikata udruženih u Nezavisne hrvatske sindikate. Tema sastanka bile su tzv. covid potvrde te njihova svrha i primjena. Naglasak je bio na najavljenoj njihovoj proširenoj primjeni od 15. studenog 2021. godine. U višesatnoj raspravi bilo je govora o cijepljenju, mogućnosti obolijevanja i prijenosa zaraze i cijepljenih, o ograničavanju sloboda, pritiscima na radnike kojih sve veći dio bez covid potvrde neće moći pristupiti svom radnom mjestu, pritiscima na građane i djecu kojima će bez covid potvrde biti onemogućen pristup nizu javnih usluga i mjesta. Naglašen je i problem djelomične primjene covid potvrda na poslodavce i njihove prostore te radnike koji posluju, odnosno rade u širokom javnom sektoru (svi državni službenici i namještenici, službenici i namještenici u javnim službama, službenici i namještenici u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i zaposleni u trgovačkim društvima i ustanovama čiji su osnivači Republika Hrvatska, tijela državne uprave i jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave) i korisnike njihovih usluga, odnosno ulaze u prostore u kojima se taj rad obavlja. U pravnim subjektima koji obavljaju iste ili slične poslove, a u privatnom su vlasništvu, takve obveze nema, niti za njihove radnike niti za korisnike njihovih usluga ili ulazak u njihov prostor. Tako se, primjerice, dovode u neravnopravan položaj Jadrolinija, Hrvatske željeznice, Hrvatska pošta, Hrvatska poštanska banka, Fina i drugi. Uz ostalo to za njih nameće i dodatni, nemali trošak poslodavcima, a koji bi u konačnici mogli naplatiti i od sredstava namijenjenih za plaće i materijalna prava radnika zaposlenih u tim sustavima.

 

Sindikalni predstavnici iznijeli su i cijeli niz problema i poteškoća u organizaciji rada koji nastaju zbog kratkoće roka do početka proširene primjene covid potvrda, a zbog čega bi moglo doći i do zastoja i nemogućnosti obavljanja dijela poslova (pa čak, zbog poremećaja u organizaciji, i do poremećaja u pružanju nekih usluga građanima). Istaknuto je kako je očito da predlagači proširenja primjene covid potvrda i kratkoće roka za početak primjene ne poznaju dobro sustave na koje se to odnosi, a jasno je kako prije toga, s onima koji organiziraju poslove u tim sustavima nije nitko proveo konzultacije. A čini se kako precjenjuju i kapacitete i mogućnosti sustava za testiranje.

 

Na kraju su izneseni sljedeći zaključci i zahtjevi:

 

  1. Zbog različitosti stavova članova sindikata Nezavisni hrvatski sindikati ne mogu se jednoznačno odrediti u odnosu na cijepljenje protiv bolesti COVID 19, kao niti o uvođenju i uporabi covid potvrda.
  2. Očito je kako, ne samo široko među građanima, nego i među radnicima, cijepljenje protiv bolesti COVID 19 te uvođenje, uvjetovanje i uporaba covid potvrda, kao i njihova djelomična proširena primjena, izazivaju velike podjele, no sindikati će zastupati i pružati svu pravnu pomoć svim svojim članovima, neovisno o njihovim stavovima i opredjeljenjima po tim pitanjima jer se ovdje radi i o pravu na rad.
  3. Tražimo produljenje i neku vrstu prijelaznog roka za proširenu primjenu covid potvrda kao i preispitivanje same svrsishodnosti njihove primjene.
  4. Dođe li ipak do ovog ishitrenog proširenja primjene covid potvrda, zbog nedovoljne pripremljenosti i zagušenosti sustava za testiranje i cijepljenje te problema u organizaciji poslova uslijed toga, radnici ne smiju snositi nikakvu odgovornost i posljedice, kao što ih se ne smije, zbog podijeljenosti stavova, usmjeravati jedne protiv drugih za izvršenje onoga što je djelokrug odgovornosti javnih vlasti.

 

Napominjemo kako u vrijeme održavanja sastanka, kao ni jutros, u vrijeme pisanja ovog dopisa, još uvijek nije u javnost upućena nikakva odluka Stožera civilne zaštite o proširenju primjene covid potvrda. Osim prošlotjednih izjava prenesenih u medijima i objave na stranicama koronavirus.hr. A te izjave nisu odluka (objavljena u Narodnim novinama) po kojoj bi netko tko je dužan provoditi odluku mogao i smio postupiti.

 

 

S poštovanjem

 

 

Predsjednik

Krešimir Sever

 

 

Na znanje:

 

- Predsjednik Vlade RH

- Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike