Novosti

15. 03. 2024.

Dužna pažnja: veliki poticaj pravima radnika u opskrbnim lancima poduzeća

Foto: NHS

Današnje glasovanje država članica u Vijeću deblokiralo je Direktivu o dužnoj pažnji za održivo poslovanje (CSDDD), utirući put dramatičnom poboljšanju poštivanja ljudskih prava milijuna radnika u opskrbnim lancima poduzeća koja posluju u EU-u.

Rezultat je to godina odlučnog i stalnog pritiska sindikata.

Unatoč burnom odgađanju, tijekom kojeg su neke države članice umanjile ambicioznost Direktive, posebice smanjenjem broja poduzeća koja su u početku bila obuhvaćena Direktivom sa 16 000 na manje od 7 000, sindikati su uspjeli postići određene važne pomake za radnike.

 

CSDDD će osigurati veće poštivanje ljudskih prava milijuna radnika u opskrbnim lancima poduzeća koja posluju u EU. Trostrani pregovori o CSDDD završeni su u prosincu, s tekstom koji se trebao odnositi na tvrtke s najmanje 500 zaposlenih i prometom od 150 milijuna eura. Međutim, Vijeće nikada nije službeno odobrilo sporazum jer su se neke države članice usprotivile, osobito Njemačka, zatim Francuska i Italija. Belgijsko je predsjedništvo stoga uvelo niz promjena kako bi dobilo dovoljnu potporu. Njemačka se suzdržala od glasovanja

 

Sindikati su također osigurali da će, za razliku od prvotnih prijedloga Komisije, sindikati i predstavnici radnika biti uključeni u razvoj i provedbu učinkovite politike dužne pažnje, planiranje i strategiju u poduzećima, njihovim podružnicama i u cijelom opskrbnom lancu, u skladu s vrijednosti i pravima EU.

 

Reagirajući na glasovanje, zamjenica glavne tajnice Europske konfederacije sindikata (ETUC) Isabelle Schömann, pozdravila je pozitivno glasovanje o Direktivi CSDD i dodala: „ Snažna mobilizacija sindikalnog pokreta u Europi čini razliku za radnike i sindikate u poduzećima i opskrbnim lancima, unatoč brojnim preprekama koje su stavljene na putu. Usvajanjem prvog skupa pravno obvezujućih pravila u svijetu za pozivanje kompanija iz EU-a i trećih zemalja i njihovih podružnica na odgovornost za njihova kršenja, Europa će ostati na čelu zaštite sindikalnih i radničkih prava, kao i okoliša.

 

ETUC će se nastaviti mobilizirati kako bi osigurao glasove najveće moguće većine zastupnika u Europskom parlamentu, kako bi  EU konačno mogla postići konkretne rezultate za radnike u tvrtkama i opskrbnim lancima i poboljšati ljudska prava milijuna radnih ljudi. "

 

Izvori:

 

https://www.epsu.org/article/eu-directive-corporate-sustainability-due-diligence-passes-council-vote

 

Due diligence: a major boost for workers' rights in company supply chains