Novosti

18. 09. 2023.

Europski parlament štiti pravo na štrajk

Foto: NHS

Europski parlament je ovaj tjedan izglasao zaštitne mjere za pravo na štrajk, koje je ugroženo prijedlogom o instrumentu za hitne slučajeve jedinstvenog tržišta (SMEI). Dok se ovaj zakonodavni prijedlog kreće prema odlučujućim trijalog pregovorima, ključno je da se te zaštitne mjere uključe u konačni tekst akta.

Komisija planira ukinuti postojeću uredbu o funkcioniranju jedinstvenog tržišta koja izričito štiti pravo na štrajk tzv. Montijevom klauzulom.

Takva zaštita nije uključena u nacrt zakonodavnog akta Komisije o SMEI. Spominje se samo u neobvezujućim uvodnim izjavama prijedloga.

 

To bi moglo dovesti do situacije u kojoj se štrajk smatra "krizom" te se poduzimaju hitne mjere kako bi se potkopala kolektivna akcija.

 

Članovi Europskog parlamenta usvojili su ovaj tjedan svoje stajalište o nacrtu zakona, koji uključuje posebne mjere zaštite prava na štrajk i kolektivno pregovaranje.

 

“Štrajk se ne može smatrati krizom i krizne mjere se ne smiju koristiti za zaobilaženje ili potkopavanje kolektivnog pregovaranja i djelovanja. Zapravo, socijalni partneri imaju važnu ulogu u ograničavanju posljedica bilo kakve istinske krize, kao što smo vidjeli tijekom pandemije kada su sindikati bili ključni za uspostavljanje planova skraćenog radnog vremena. Europska komisija rekla je da im nije namjera oslabiti pravo na štrajk, ali nije uskladila postojeću zaštitu u novom zakonodavstvu. Stajalište koje je danas usvojio Europski parlament pravilno bi zaštitilo pravo na štrajk i kolektivno pregovaranje te pozivamo Vijeće i španjolsko predsjedništvo da osiguraju uključivanje zaštitnih mjera u konačno zakonodavstvo,” izjavila je zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Isabelle Schömann.

 

 

Izvor: Parliament protects right to strike