Novosti

22. 11. 2022.

Glavna tajnica NHS-a ponovno izabrana u Glavno vijeće i Izvršni odbor ITUC-a te za dopredsjednicu ITUC-a

Ilustracija: ITUC

Na 5. Kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), na kojemu je sudjelovalo gotovo 1000 sudionika iz više od 120 zemalja, koji predstavljaju više od 200 demokratskih sindikalnih organizacija, izabrano je novo vodstvo ITUC-a i usvojena je izjava Kongresa o novom društvenom ugovoru.

Za novog glavnog tajnika izabran je Luca Visentini, njegovi su zamjenici Eric Mwezi Manzi, Jordania Ureña Lora i Owen Tudor. Za predsjednicu ITUC-a izabrana je Akiko Gono, a za njene zamjenike Cathy Feingold i Antonio Lisboa.

Na Kongresu su izabrani dopredsjednici ITUC-a, članovi Glavnog vijeća i Izvršnog odbora ITUC-a.

 

Na ovom Kongresu sudjelovalo je 50,8 posto žena delegata što je porast u odnosu na 46 posto u 2018. godini.

 

Novi glavni tajnik ITUC-a Luca Visentini izjavio je kako je posljednjih nekoliko dana bilo inspirativno. Radilo se s fokusom, solidarnošću i jedinstvom kako bi se ojačaloFoto: arhiv NHS-aFoto: arhiv NHS-a prioritete i ciljeve za budućnost. Postavljeni su okviri za buduće konkretne akcije. Naglasio je važnost zajedništva i spremnost za uključivanje u sindikalni pokret svih koji su zainteresirani.

 

Glavna tajnica NHS-a, Marija Hanževački, ponovno je izabrana za dopredsjednicu ITUC-a kao i za članicu Glavnog vijeća i Izvršnog odbora ITUC-a, što je veliki uspjeh za NHS i udružene sindikate.

 

Čestitamo!