Novosti

07. 07. 2023.

Indeks Svjetske banke "B-Ready" donosi loše vijesti za radnike

Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) upozorava kako novi projekt Svjetske banke "B-Ready" signalizira loše vijesti za radnike, jer će potkopati radnička prava i socijalnu zaštitu u svim sektorima zapošljavanja.

Opisan kao “korporacijska perjanica” Banke, B-Ready se predstavlja kao indeks koji navodno mjeri poslovnu i investicijsku klimu u 180 gospodarstava diljem svijeta godišnje.

Međutim, analiza koju je proveo ITUC detaljno opisuje lošu metodologiju i ideološku pristranost koja stoji iza projekta, koji promiče niske plaće i nesigurne poslove, te potkopava potrebnu socijalnu zaštitu i održivi gospodarski učinak koji zajedno jamče zajednički prosperitet za radnike.

 

Vršitelj dužnosti glavnog tajnika ITUC-a Luc Triangle rekao je: “Projekt Svjetske banke B-Ready utire put „lakoj vožnji“ za korporacije na štetu radnika. Iako prati neka ključna temeljna prava radnika, cilj strategije je oslabiti zaštitu i ostaviti radnike izložene izrabljivanju.

 

“Banci je potreban drukčiji pristup koji na odgovarajući način uravnotežuje interese radnike koji proizvode raznu robu i pružaju usluge koji pokreću lokalna i globalna gospodarstva, umjesto da promiče utrku prema dnu vezano za uvjete rada.

 

“Čini se da vrijedne lekcije vanjskih revizija diskreditiranog izvješća Svjetske banke Doing Business nisu naučene. Spremni smo se uključiti u dijalog s Bankom kako bismo pomogli ispraviti nedostatke B-Readyja i osigurali da u potpunosti i točno odražava sve strane poslovnog svijeta, uključujući interese i potrebe radnika i ciljeve novog društvenog ugovora.”

 

Izvor: https://www.ituc-csi.org/world-bank-b-ready-index