Novosti

28. 05. 2024.

Nakon 25 godina Krešimir Sever odlazi s vrha NHS-a, izabran Darije Hanzalek

Foto: NHS

Izvor: HRT

Održan je redoviti Sabor nezavisnih hrvatskih sindikata kojim je obilježeno i 25 godina rada pa su se na proslavi okupili brojni gosti iz sindikalne, političke i poslovne zajednice. Sabor se održava svake četiri godine, a ovaj put birao se i novi predsjednik jer nakon 25 godina s čelne pozicije odlazi Krešimir Sever. Novi predsjednik je Darije Hanzalek, koji dužnost preuzima u srpnju.

Kao gosti sabora pozdravne su riječi, među inima uputili izaslanik predsjednika Republike, savjetnik Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednik Sabora Željko Reiner te premijer Andrej Plenković i resorni ministar Marin Piletić.

 

Foto: NHSFoto: NHS

 

Premijer je u obraćanju u naglasio važnost sindikata i dijaloga posebno pri izradi niza zakona pri čemu je najavio ponovno osnivanje vladinog ureda za socijalno partnerstvo.

 

- Smatram da nam je on potreban. Da nam treba netko da ovaj dijalog prati i njeguje, brine, svakoga dana. I ako to dobro profunkcionira onda ćemo slobodno moći reći da smo -zahvaljujući i vašim inicijativama, kao i drugih sindikata i našem puno većem iskustvu nego što ga ima bilo koja vlada na početku - u situaciji da realiziramo naše zajedničke ciljeve u budućnosti na kvalitetniji sveobuhvatniji način, rekao je Plenković.

 

 

Sever: Nedostaje nam odgoja za solidarnost

 

U svom oproštajnom govoru kao čelnik Sindikata, Sever se prisjetio kolega, i zahvalio im, s kojima je sve ove godine radio na jačanju NHS-a u borbi za radnička prava, naglasivši da je bit sindikalnog djelovanja solidarnost i socijalna pravda.

 

Foto: NHSFoto: NHS

 

- Nama u Hrvatskoj i na europskoj razini nedostaje tog odgoja za solidarnost i socijalna pravda, ustvrdio je te dodao da zauzetost za to znači zauzetost za temelje društva, a dužnost je sindikata, naglasio je da se bori za to dvoje.

 

Već od najmanjih nogu, dodao, odgajamo djecu da je dobro biti poduzetnikom, da se to isplati, ali usporedo s tim odgojem, naglasio je, mi ih moramo odgajati za društvenu solidarnost.

 

- Da je časno raditi, da je časno biti radnik, da je časno živjeti od svoga rada, da taj radnik zaslužuje i dostojne uvjete rada i dostojno radno vrijeme i dostojnu plaću, rekao je, među inim, Sever čiji su govor izaslanici sabora popratili dugotrajnim pljeskom.

 

- I mogu otići doista miran i zadovoljan jer sve ove godine sasvim sigurno ostave traga na čovjeku. Na meni je NHS ostavio duboku brazdu, zaoranu dubokim plugom, i časno ću je nositi sve ove naredne godine. Hvala vam, rekao je Sever.