Novosti

23. 06. 2022.

Nema dogovora o novom Kolektivnom ugovoru HT d.d. - poziv na skup potpore pregovaračima Sindikata

Foto: HST

Izvor: HST

Postojeći Kolektivni ugovor za radnike Hrvatskog Telekomaistječe 30.lipnja, a još uvijek nema dogovora s Poslodavcemo odrednicama novog Kolektivnog ugovora.

Poslodavac ne može prihvatiti traženja Sindikata, a Sindikati ne mogu pristati na manje od naših zahtjeva i po cijenu dado Kolektivnog ugovora dođemo težim putem, sindikalnim akcijama i u konačnici štrajkom, što će sigurno nanijeti štetu ugledu Poslodavca.

Sindikalna strana to ne želi i još jednom poziva Poslodavca da shvati da je investicija u radnike u ovom trenutku neophodna i da se dogovorimo oko sklapanja novog Kolektivnog ugovora.

 

Tražimo:

  • usklađenje plaća s troškovima života SVIM radnicima
  • povećanje minimalnih osnovnih plaća po platnim razredima
  • NE pristajemona uvođenje šestodnevnog radnog tjedna

 

 

1. PLAĆE

 

Usklađenje plaća s troškovima života za sve radnike

 

Više od 70% radnika Hrvatskog Telekoma ima plaću manju od prosjeka Republike Hrvatske. Inflacija nezaustavljivo raste i prema zadnjim podacima su troškovi hrane porasli za 14,9%, stanovanja za 15%, a prijevoza za 17,1%, pa su nam i plaće upravo za toliko manje. Tražimo da se od srpnja 2022. godini povećaju primanja radnika isplatom socijalnih naknada koje su neoporezive, odnosno da se svim radnicima isplati naknada zatopli obrok u visini neoporezivog iznosa od 5.000,00 kuna, te da se od kolovoza 2022. godine svim radnicima isplati fiksni dodatak na plaću od 500,00 kn bruto uz mogućnost da se ta svota po želji radnika isplati neoporezivo u 3.mirovinski fond ili za plaćanje dječjeg vrtića ili neku drugu neoporezivu socijalnu naknadu.

 

Tražimo da se, počevši od siječnja 2023. godine, osim naknade za topli obrok i fiksnog dodatka na plaću svakih 6 mjeseci vrši usklađenje plaća s rastom troškova života u prethodnih 6 mjeseci, obzirom da očekujemo da će zbog uvođenja eura troškovi života i dalje značajno rasti.

 

Uprava je spremna uložiti u povećanje primanja radnika na način da isplati mjesečno 500 kn bruto po radniku na plaći za listopad 2022. godini (isplata u studenom), te topli obrok za tehničke servise na plaći za kolovoz 2022. godine (plaća u rujnu), za Front line na plaći za listopad 2022. (isplata u studenom), a za sve ostale na plaći za siječanj 2023. godine (isplata u veljači), a uvjet za to je suglasnost Sindikata za uvođenje šestodnevnog radnog tjedna, ukidanje dodatnog slobodnog dana za radnike koji rade prekovremeno na dan tjednog odmora ili blagdana, te brisanje iz Kolektivnog ugovora odrednica o karijernom putu za radnike u Front line-u.

 

O daljnjem usklađenju s rastom troškova života nema govora, a Poslodavac želi da se Kolektivni ugovor sklopi do kraja 2024.godine.

 

Minimalne plaće po platnim razredima

 

Minimalne plaće se nisu usklađivale od 2011.godine, a plaće u Republici Hrvatskoj su od tada povećane za 32%. Za najugroženije i najslabije plaćene radnike na donjim granicama platnih razreda, tražimo povećanje minimalne osnovne plaće po platnim razredima, odnosno primjerenu cijenu rada.

 

Radnicima u službi za korisnike, tehničarima na terenu, a osobito agencijskim radnicima koji rade poslove za Hrvatski Telekom, minimalna plaća iznosi5.000,00 kn bruto - 4.000,00 kuna neto (532,00 eura), avisoko obrazovanim radnicimase garantira početna plaća od 8.000,00 kn bruto - 5.800,00 kuna neto (771,00 euro).

 

Tražimo da niti jedan radnik HT-aod 1- 4 platnog razredane može imati osnovnu mjesečnu plaću manju od 6.600,00 kn bruto - 5.000,00 kuna neto, a niti jedan radnik od 5-8 platnog razredane može imati osnovnu mjesečnu plaću manju od 9.900,00 kn bruto - 7.000,00 kuna neto.

 

U Hrvatskom Telekomu postoje dva svijeta. Svijet nedovoljno plaćenih 70% radnika i svijet dobro plaćenih 30% menadžera i ključnih stručnjaka, pa je prosječna plaća HT d.d od 9.383,00 kuna neto sasvim solidna, ali zahvaljujući činjenici da je prosječna plaća menadžera oko 25.000,00 kuna neto.Nemamo ništa protiv plaća menadžera i stručnjaka, dapače, ali svi imamo pravo na pristojnu plaću od koje možemo uzdržavati svoje obitelji.

 

Poslodavac u svojim izvještajima daje prosječne isplate, u koje ubraja bonuse, nagrade, prekovremeni rad, bolovanja i sve druge isplate koje ne dobivaju svi radnici i ne dobivaju ih svaki mjesec, dajući tako iskrivljenu sliku o pravim visinama mjesečne plaće pojedinih radnika.Važne su nam one zagarantirane mjesečne isplate radnicima,jer od njih se plaćaju hrana, režije i krediti.

 

Jedino o čemu Poslodavac razmišlja je da seminimalna plaća u 1. platnom razredu utvrdi na 6.400,00 kuna i to na način da se u nju ubrajaju socijalne naknade za topli obrok i fiksni dodatak na plaću, što bi značilo dapovećanja minimalnih plaća praktično ne bi ni bilo.

 

Za iste ove poslove u Deutsche Telekomu minimalna plaća radnika (bez menadžera) se kreće od 2.200,00 - 9.500,00 eura, pa nije čudo da tisuće naših radnika i njihovih obitelji, osobito iz Slavonije, napuštaju Hrvatsku "trbuhom za kruhom".

 

Uprava Hrvatskog Telekoma smatra da ona nije zadužena za rješavanje socijalnih pitanja u Republici Hrvatskoj. Hrvatski Telekom je jedna od najprofitabilnijih kompanija u Republici Hrvatskoj s maržom profita od 43%, koja je u ovoj godini dioničarima isplatila 810 milijuna kuna. Mi samo tražimo da Poslodavac temeljem ostvarene dobitii radnicima pošteno plati ono što smo svojim radom zaradili, jer upravo neadekvatna cijena rada radnika uzrokuje ovakvo gospodarsko i socijalno raslojavanje.

 

Mi ne možemo prihvatiti da nema novaca za usklađenje plaće s troškovima života i povećanje minimalnih plaća, a istovremeno se za prava na prijenos Hrvatske nogometne lige platilo 260 milijuna kuna. Uprava kaže da očito ne razumijeno da su "jednostavno morali toliko platiti, jer bi u suprotnom prava dobila konkurencija". Razumijemo! Ali nadamo se da Uprava razumije da "radnike jednostavno mora više platiti", jer u suprotnom mi nećemo raditi.

 

Uprava se čudi našim zahtjevima, jer anketa zadovoljstva pokazuje da su radnici zadovoljni, međutim porazna je činjenica da se radnike prisiljava da se izjašnjavaju kako su zadovoljni, jer u suprotnom se izlažu šikaniranju, a potencijalno i otkazu "jer su negativni". Nekada je Hrvatski Telekom bio najpoželjnija kompanija u Hrvatskoj, a sada se nalazi tek na 14.mjestu. Hrvatski Telekom može i mora bolje!

 

 

2. RADNO VRIJEME

 

Za eventualno povećanje plaća radnika menadžment HT-a za uzvrat traži suglasnosti Sindikata da može uvesti šestodnevni radni tjedan ili dvokratni rad, a sve zbog manjka dovoljnog broja radnika u smjenama.

 

Sindikati smatraju da je petodnevni radni tjedan civilizacijska norma, a u vrijeme kada se u svijetu razmišlja o četverodnevnom radnom vremenu s tjednim fondom sati od 32 sata, bez smanjenja plaća, onda prijedlog Poslodavca o uvođenju šestodnevnovnog radnog tjedana ne može uopće biti tema razgovora.

 

Također, menadžment HT-a želi ukinuti pravo na dodatni slobodni dan kada radnik radi prekovremeno na dan tjednog odmora ili blagdana, što je također neprihvatljivo. Kada Poslodavac radnicima na dan tjednog odmora naloži prekovremeni rad, a radnik u zamjenu ne dobije slobodni dan, na taj se način praktično uvodi šestodnevni radni tjedan i tjedno radno vrijeme preko 40 sati. Radnici moraju raditi prekovremeno i za rad preko 40 sati tjedno biti povećano plaćeni, ali za rad na dan tjednog odmora ili blagdana moraju dobiti zamjenski slobodni dan, odnosno imati petodnevni radni tjedan. Ako Poslodavac ima potrebu za više sati rada radnika neka zaposli dovoljan broj radnika. Poslodavac može raditi 7 dana u tjednu 24 sata na dan, ali radnici moraju raditi petodnevni radni, tjedan 40 sati tjedno. Na Poslodavcu je da organizira rad na način da poštuje prava radnika.

 

Menadžment tvrdi da postoje dobrovoljci koji žele duže raditi, da postoje radnici koji žele raditi šest dana u tjednu, ali životna je stvarnost da postoje samo radnici koji žele više zaraditi, jer od svoje mjesečne plaće ne mogu živjeti.

 

Još uvijek ima vremena da se Poslodavac i Sindikati dogovore, ali sada trebamo pomoć svih Vas:

 

 

HST - Hrvatski sindikat telekomunikacija

 

i RSR - Republički sindikat radnika

 

pozivaju sve radnike HT regije istokna

 

SKUP POTPORE

PREGOVORIMA ZA KOLEKTIVNI UGOVOR

u HRVATSKOM TELEKOMU d.d.

 

koji će se održati

 

u Osijeku na Trgu Slobode

 

subota 25.06.2022. godine od 10-11 sati

Pozivamo sve radnike, agencijske radnike i studente koji rade u Hrvatskom Telekomu da se priključe skupu potpore Sindikatima, pregovaračima za bolji Kolektivni ugovor Hrvatskog Telekoma

 

Mi želimo, znamo i hoćemo raditi, ali Uprava mora bolje platiti naš rad

 

JEDINO ZAJEDNO

MOŽEMO SE IZBORITI ZA PLAĆE KOJE SMO ZARADILI

 

 

Vesna Mamić, predsjednica HST-a