Novosti

08. 02. 2023.

Potpisani Kolektivni ugovori u Zagrebačkom holdingu i ZET-u

Izvor: HRT

Pregovarački odbori Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i reprezentativnih sindikata potpisali su danas Kolektivne ugovore s kojima se u sljedeće tri godine osigurava povećanje materijalnih prava radnika, socijalni mir i stabilnost poslovanja.

Kolektivni ugovori uključuju povećanje osnovice plaće od 1. siječnja za 5%, a od 1. srpnja za dodatnih 3%, povećanje fiksnog dijela mjesečnog dodatka na plaću kojim najviše dobivaju radnici s najnižim primanjima, te povećanje neoporezivih materijalnih prava.

Ispravit će se i dugogodišnji problem neusklađenosti koeficijenata radnih mjesta te dodataka za uvjete rada za poslove iste ili slične složenosti.

 

Kolektivni ugovor za Zagrebački holding potpisali su Sindikat Čistoća Zagreb, Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Sindikat komunalnih radnika Hrvatske, Novi sindikat, Nezavisni sindikat radnika Zagrebparking, Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb, Sindikat hrvatskog vozača, Sindikat prometa i veza Hrvatske te Sindikat vozača i prometnih radnika Zagrebparking.

 

- Rezultat iscrpnih, no konstruktivnih pregovora je konačan dogovor oko ključnih točaka i potpisivanje Kolektivnog ugovora, istaknuo je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, koji je potpisao Kolektivni ugovor.

 

- Cilj pregovora bio je dati jasnu poruku kako Grad Zagreb cijeni radnike koji su zaposleni u trgovačkim društvima u njegovom vlasništvu te im sukladno tome i povećava materijalna prava.

 

Kolektivni ugovori će se primjenjivati do 31. ožujka 2026. godine, što će omogućiti Upravama trgovačkih društava neometani fokus na unaprjeđenje poslovnih procesa, povećanje unutarnje učinkovitosti i podizanje kvalitete usluge građanima.

 

- Pregovori su vođeni uzimajući u obzir trenutno stanje u društvu, inflaciju i ekonomske prilike koje utječu na materijalna prava radnika, vodeći se dobrobiti radnika koji su zaslužni za obavljanje usluga nužnih za redoviti život i funkcioniranje grada, pri čemu je važno da se usluge pružaju na najvišoj mogućoj razini kako bi građani osjetili razliku u kvaliteti, naglasio je Marko Bogdanović, direktor ZET-a, potpisnik Kolektivnog ugovora.