Novosti

13. 09. 2023.

Prosvjed radnika A1 u Zagrebu na Svjetski dan dostojanstvenog rada

Foto: HST

Izvor: HST

ZAGREB, 13. rujna 2023. godine – Uprava A1 Hrvatska sustavno krši zakonska prava radnika, ne želi plaće radnika uskladiti s troškovima života, niti s rezultatima poslovanja, a istodobno poskupljuje uslugu za građane, te više od godine dana opstruira kolektivno pregovaranje o pravima radnika, zbog čega Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) najavljuje prosvjed za radnike A1 Hrvatska pod nazivom „Radimo, a živimo na rubu siromaštva!“.

Prosvjed će se održati na Svjetski dan dostojanstvenog rada, 7. listopada 2023. u 11.00 sati ispred prodajnog mjesta A1 u Gajevoj ulici, u Zagrebu.

 

„A1 Hrvatska jedna je od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj, a stotine njezinih radnika rade za nedostojnu plaću. Minimalna plaća u A1 Hrvatska je 590 eura (u najnižem platnom razredu radi oko 400 radnika, odnosno 20% radnika tvrtke), a oko 70% radnika radi za plaću manju od prosječne plaće Republike Hrvatske. A1 Hrvatska krši Zakon o radu, daje nezakonite otkaze, pa čak i invalidima, te unatoč sudskim presudama i dalje nastavlja s istom praksom. Sve su ovo razlozi da na Dan dostojanstvenog rada tražimo pravo na dostojanstvene plaće i poštivanje prava radnika A1 Hrvatska“, istaknula je Vesna Mamić, predsjednica Hrvatskog sindikata telekomunikacija.

 

Najvažniji zahtjevi Hrvatskog sindikata telekomunikacija za Kolektivni ugovor su slijedeći:

 

  • Usklađenje plaća s rastom troškova života
  • Povećanje minimalne plaće za 100 eura – sa 590 na 690 eura u najnižem platnom razredu, odnosno razmjerno povećanje u svim platnim razredima
  • Postojeća prava npr. topli obrok, božićnica, prekovremeni rad, otpremnine i drugo,da budu zagarantirana Kolektivnim ugovorom, jer ih Uprava sada proizvoljno mijenja

 

„Radnici u A1 Hrvatska, u odnosu na kolege u Austriji, odnosno tvrtci majci, ne smiju biti radnici drugog reda! U A1 Austria radnici imaju kolektivni ugovor, plaće im se usklađuju s troškovima života i imaju dobar socijalni dijalog. Stoga pozivamo Poslodavca da napokon započne prave kolektivne pregovore, te da što prije potpišemo Kolektivni ugovor kojim će se urediti prava i plaće radnika A1 Hrvatska. Nažalost, Uprava A1 Hrvatska na to ne pristaje i tjera nas na ulicu“, pojasnila je Vesna Mamić, te dodala kako se strani vlasnici već godinama bogate na štetu hrvatskih radnika i njihovog životnog standarda.