Novosti

10. 05. 2022.

Razgovor iz drugog kuta s predsjednikom NHS-a

Foto: NHS

NHS – Večernji list je u nedjeljnom izdanju od 8. svibnja 2022. godine objavio dugi razgovor s Krešimirom Severom, predsjednikom NHS-a, iz jednog drukčijeg kuta.

Kako je napisala autorica članka Božena Matijević: „Biti član sindikata, a pogotovo biti vođa sindikata, nije bilo, niti jest, niti će ikada biti lako. Ali baš zato i baš zbog vremena u kojem živimo i zbog onoga kuda nas to vrijeme vodi iznimno je važno njegovati one divne vrijednosti koje nas čine - čovjekom. Briga za druge, zajedništvo, solidarnost, odvažnost i dostojanstvo, tek su neke od njih.

 

No, na tih nekoliko riječi, čije je značenje veliko i široko kao svemir, počiva upravo - sindikalizam, jedan od onih civilizacijskih dosega koji je bilo mudro čuvati da se nikada niti ne okrhne, a kamoli uruši. Za čuvanje te baštine radništva, temeljene na pravednosti samog rada i podjele onoga što se radom stekne, odgovorni smo svi. A na početcima naših kolona oni su koji nas predstavljaju, u naše ime govore, zahtijevaju, predlažu, savjetuju, odbijaju, prihvaćaju... Kao i nas, i njih ima raznih, ali postoje i oni koji cijelo vrijeme svog sindikalnog djelovanja pobuđuju samo poštovanje. I to sa svih strana, pa i onih protivničkih. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever jedan od takvih. Stoga nije nedavno bilo nimalo čudno kada je za dugogodišnji sindikalni rad i zasluge u borbi za socijalna prava radnica i radnika, predsjednik države Zoran Milanović Redom Stjepana Radića odlučio odlikovati upravo njega te još dvojicu sindikalnih čelnika Mladena Novosela i Vilima Ribića.“