Novosti

02. 04. 2024.

S novom upravom brzo riješen problem i povećana prava radnika Narodnih novina

Foto: SGIM

Izvor: SGIM

Prava svih radnika Narodnih novina d.d. povećana su Aneksom Kolektivnog ugovora potpisanog 28. ožujka 2024. Osnovna plaća svih radnika uvećava se za bruto dodatak od 200 Eura. Uz to naknada za topli obrok povećava se na puni neoporezivi iznos od 100 Eura mjesečno, a radnici u 2024. godini zadržavaju i pravo na mjesečnu nagradu za radne rezultate od 100 Eura koja je uvedena početkom godine (1.120 Eura godišnje). Uplate za III. mirovinski stup povećavaju se po radniku na 30 Eura mjesečno.

Dogovoreno je i da će se do kraja svibnja pokušati završiti razgovori o naknadi za prijevoz, u smislu pozitivne korekcije u mjestima koja nisu vezana za prijevoz ZET-a a javni prijevoz im je skuplji, te povećanju gornjih granica za radnike koji putuju iz udaljenijih mjesta do posla. Izvršene su određene korekcije koje se više nisu mogle odgađati, a poslodavac je najavio da dugoročno želi uspostaviti sistematizaciju radnih mjesta koja će biti pravedna i motivirajuća za sve radnike.

 

Situacija je posljednjih tjedana bila podosta napeta. Naime, pregovori koje je sindikat pokrenuto početkom veljače ove godine, odgađani su jer se s njima poklopio odlazak dotadašnje predsjednice uprave. Do kraja ožujka čekalo se na imenovanje nove potpune uprave. S druge strane, imajući u vidu inflaciju ali i povećanja prava u javnom sektoru, ostalim državnim pa i privatnim tvrtkama, s krajem ožujka također je istjecalo i vrijeme u kojem su radnici bili spremni čekati da se njihovi zahtjevi usvoje samo dijalogom.

 

Napokon, u posljednjem tjednu ožujka imenovana je potpuna uprava s Alenom Gerekom na poziciji predsjednika i dosadašnjom članicom Silvijom Žužul u nastavku svoje funkcije. Oboje su ozbiljno i pripremljeno pristupili kolektivnim pregovorima, a gospodin Gerek se prihvatio razgovora doslovce odmah nakon stupanja na dužnost. U intenzivnim, ali otvorenim i konstruktivnim razgovorima, u dva dana 27. i 28. ožujka, odrađen je posao koji je bio u zastoju dva mjeseca.

 

Dogovorena povećanja, predstavljaju usvajanje suštine sindikalnih zahtjeva, ali treba prenijeti i da su iskaz nastojanja novog vodstva da se koliko je moguće unaprijede prava svih radnika. Smatramo da su predmetna povećanja primjerena trenutnoj situaciji, jer su za sve radnike jednaka. Više će ih udjelom osjetiti radnici s nižim i srednjim plaćama, a kojima su povećanja primanja i najpotrebnija. Moguće da će pojedini radnici s višim koeficijentima biti manje zadovoljni, očekujući da su kroz povećanje osnovice i multiplikaciju koeficijenata mogli dobiti višestruko više od drugih. No, u danom trenutku većini je sigurno primjerenije raspoloživim sredstvima svim radnicima jednako uvećati primanja, a ne dodatno potencirati i povećavati razlike.

 

Aneks Kolektivnog ugovora su ispred poslodavca potpisali predsjednik uprave Alen Gerek i članica uprave Silvija Žužul, a ispred Sindikata grafičara i medija glavna sindikalna povjerenica Davorka Regvat i predsjednik Darije Hanzalek.