Novosti

31. 10. 2023.

Sastanak One Telekom Union - sindikata Deutsche Telekom Grupe održan u Zagrebu

Foto: HST

Izvor: HST

U Zagrebu, od 24. do 25. listopada 2023. godine Hrvatski sindikat telekomunikacija bio je domaćin sastankaOTU – One Telekom Union, udruge sindikataDeutsche Telekom Grupe. Sastanak je okupio 18 predstavnika sindikata izAustrije, Crne Gore, Češke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Poljske i Švicarske, pod predsjedanjemUNI Global Uniona, naše zajedničke međunarodne sindikalne središnjice.

Na konferenciji je Deutsche Telekom predstavljaoIngo-Ernst Schöllmann,a kao gosti iz kompanije domaćina, Hrvatskog Telekoma, priključili su sedirektori ljudskih potencijala Ana Modrić Topalović i Ivan Gorski.

 

 

Vrijeme je za povećanje plaća

 

Iako su pregovori o plaćama u domeni pregovora za kolektivni ugovor u lokalnim kompanijama, OTU sindikati su predstavniku centralne Uprave DT-a prenijeli zajedničku poruku: It's time for a pay rise! - Vrijeme je za povećanje plaća!

 

Gospodin Schöllmann, koji je u centralnoj Upravi zadužen za radno pravo, pa između ostalog i za pregovore sa sindikatima, izrazio je razumijevanje za očekivanja sindikata, međutim istovremeno je naglasio veliko povećanje troškova energije, kao i potrebu značajnih ulaganja u izgradnju mreže kako bi se održao korak s konkurencijom, ali istovremeno vodilo računa o profitabilnosti kompanije čime se jedino garantira održivo poslovanje. Napominje, da se u takvim okolnostima pokušalo maksimalno uložiti i u povećanje plaća radnika, ali da nije bilo moguće osigurati punu kompenzaciju inflacije. Smatra da su radnici u svim kompanijama Deutsche Telekoma ipak i dalje adekvatno plaćeni u odnosu na tržište.

 

Predsjedavajuća, Michala Lafferty, je u ime sindikata izjavila da sindikati uvijek vode računa o poslovanju kompanije, jer jedino uspješno poslovanje kompanije garantira dobra radna mjesta,međutimsindikati za radnike traže naš dio kolača, jer smo svojim radom doprinijeli dobrom poslovanju Deutsche Telekoma.

 

 

Umjetna inteligencija - inicijativa za sklapanje Globalnog sporazuma na razini DT Grupe

 

OTU smatra da osim plaća, koje su u domeni pregovora za kolektivni ugovor u lokalnim kompanijama, postoje i teme od osobitog i zajedničkog interesa za sve radnike DT Grupe. Jedna od tih tema je korištenje umjetne inteligencije i njezine posljedice na zaposlenost i uvjete rada na radnom mjestu. Poslodavac je na razini kompanija u Njemačkoj s predstavnicima radnika postigao sporazum - AI Manifesto.

 

S ciljem ujednačavanja prava i načina postupanja unutar DT grupe, OTU je pozvao Deutsche Telekom na sklapanje Sporazuma o umjetnoj inteligenciji koji bi se primjenjivao na sve europske kompanije, članice DT Grupe.

 

U pregovarački odbor s poslodavcem predloženi su Michala Lafferty (UNI Globalunion), Eric Daum (VER.DI), Odysseus Chatzidis (EWC DT), Vesna Mamić (HST) i Dimitrios Moustakidis (OME-OTE).

 

 

Razmjena iskustava

 

Sve podružnice tijekom internog dijela sastanka iznijele su specifične probleme i izazove s kojima se suočavaju u pregovorima o povećanju plaća radnicima u skladu s povećanjem troškova života i rastom stope inflacije, pravednijoj raspodjeli profita kompanija, te utjecaju sektora telekomunikacija na rast gospodarstva pojedinih zemalja.

 

Pojedine sindikalne podružnice iznijele su iskustva s predloženim inicijativama četverodnevnog tjedna, projektima orijentiranim na mjere štednje i optimizaciju procesa, te programom nagrađivanja radnika udjelom u kompaniji.

 

Bilo je riječi o nužnosti jačanja socijalnog dijaloga sa menadžmentom, jer svijet rada se stalno mijenja. U narednom razdoblju novi izazovi poput automatizacije poslovanja, rastuće digitalizacije i primjene umjetne inteligencije gasit će određena radna mjesta (npr. agenti u kontakt centrima), ali i otvarati nova radna mjesta (npr. programiranje virtualnih asistenata). Sudionici sastanka složili su kako su ove promjene neminovne, ne možemo ih zaustaviti, ali moramo na vrijeme prepoznati i minimizirati negativne utjecaje. Tehnologiju treba koristiti da pomogne radnicima, a ne da predstavlja dodatni stres i radno opterećenje.

 

Sastanci OTU - sindikata DT grupe održavaju se on-line kvartalno, a slijedeći sastanak uživo najavljen je u rujnu 2024. godine u Budimpešti.