Novosti

30. 04. 2022.

Sretan Vam Međunarodni praznik rada!

Foto: arhiva NHS-a

NHS - Međunarodni praznik rada ima svoju dugu tradiciju. Još davne 1886. godine, na ulice Chicaga na taj dan, ističući radničke zahtjeve koji su simbolizirani kroz tri osmice – 8 sati rada, 8 sati odmora, 8 sati kulturnog obrazovanja, izašlo je u prosvjed oko 40 000 radnika. Tadašnje vlasti na prosvjednike su poslale jake policijske snage. Izbio je snažan sukob između policije i prosvjednika, po svemu sudeći unaprijed insceniran od strane vlasti. U tom su sukobu mnogi prosvjednici ozlijeđeni, pedesetak ih je ranjeno, a šest je radnika ubijeno.

 

Veliki broj prosvjednika je uhićen, a njihovi vođe izvedeni su pred sud. Trojica su osuđena na dugogodišnju robiju, a petorica na smrt.

 

Na svom kongresu, tri godine kasnije, Druga internacionala donijela je odluku da će se, u spomen na taj događaj, svake godine, prvoga svibnja, održavati prosvjedi sve dotle dok radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad.

 

Godinu nakon toga počinje i slavljenje toga dana kao Međunarodnog dana opće solidarnosti među radnicima.

 

8 + 8 + 8 – Je li cilj iz 1886. godine postignut? Na papiru da, ali u praksi…

 

Hoće li izmjene Zakona o radu pozitivno utjecati na radno vrijeme u Hrvatskoj? To će ovisiti i o angažmanu svih radnika, bili članovi sindikata ili ne.

 

SRETAN VAM MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!!!