Novosti

11. 09. 2023.

Sve je spremno za nove mjere Vlade: Doznajemo što će biti s cijenom struje

Foto: DNEVNIK.hr screenshot

Izvor: DNEVNIK.hr

Kome će svanuti, a kome se smrknuti kad Vlada sljedeći tjedan konačno objavi novi, peti krug mjera? Dnevnik Nove TV saznao je što građane čeka kada je riječ o računima za struju, a o svemu je za njihove kamere progovorio i ministar financija, Marko Primorac.

Kako će izgledati novi paket mjera? U Vladi je izgleda sve dogovoreno, pa su ministri, osim sastančiti, stigli i odmoriti.

"Sve je spremno i vjerujem da će i građani biti", rekao je ministar financija Marko Primorac.

 

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, cijena struje za kućanstva ostaje jednako subvencionirana kao i do sada. Drugačije građani ne mogu ni podnijeti, kažu sindikati.

 

"Minimum je ovaj koji trenutno imamo i ispod toga se ne bi smjelo ići, to je neka razina koju građani očekuju i koja njima nužno treba", poručio je Krešimir Sever.

 

Pitanje je što će biti s poduzetnicima? Raspravljalo se o tome trebaju li pomoć dobiti svi jednako, bez obzira na svoje mogućnosti.

 

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Petre Buljan hoće li se subvencije djelomično ukidati ministar Primorac je odgovorio: "Dogovorili smo se da ćemo mjere komunicirati tako da između sebe sve to iskomuniciramo do kraja, nakon toga će se komunicirati s predstavnicima stranke."

 

Iz udruge poslodavaca upozoravaju - to što dobivamo ionako nije nikakva subvencija.Tržišna cijena struje trenutačno je ispod limita koji je Vlada postavila.

 

"Mi samo pričamo o osiguravanjusigurnosti i izvjesnosti za poslovne proceseda se ipak može realizirat investicije, nastavit sa snažnim stopama i zapošljavanja i rasta plaća", istaknula je Irena Weber, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

 

Od novca kojeg je država ubrala ekstraprofitom ostalo je oko 100 milijuna eura.Njih će se sadapodijeliti ugroženima, umirovljenicima, obiteljima koje primaju dječji doplatak.

 

"Demografska situacija, ona jestzabrinjavajuća. I zato sve ove mjere mi ćemo sada ići na izmjene zakona o dječjem doplatku, u mjerama koje će se usvojiti idući tjedan i o tome ćemo voditi računa", objasnio je premijer Andrej Plenković.

 

Sindikate s druge strane najviše zabrinjavaju cijene hrane. Više od zamrzavanja cijena još nekih proizvoda, razveselilo bi ih ovo:

 

"Da se traže nekakvi modeli pritiska na velike sustave i prerađivače, to je više nego nužno. Pa onaj tko dobiva javne novce u potporu u gospodarstvu onaj treba toj istoj javnostiodgovarati za te novce što je dobio", napomenuo je Sever.

 

Na pitanje hoće li građani biti zadovoljniji s ovim mjerama što slijede, ministar Primorac je odgovorio: "Ja vjerujem da hoće."

 

Sve će biti poznato idućih dana.