Novosti

08. 08. 2022.

Umjesto prijenosa ugovora o radu u Telemach, 120 otkaza radnicima Optima Telekoma

Izvor: HST

Uprava OT- Optima Telekoma je krajem srpnja/početkom kolovoza 2022. godine pokrenula reorganizaciju i restrukturiranje kompanije i uputila na savjetovanje prijedlog kolektivnog viška kojipredviđa otpuštanje 120 radnika(od trenutnih oko 300 radnika) za čijim radom navodno prestaje potreba.

Radničko vijeće Optima Telekoma se protivi kolektivnom višku i smatra da se ugovori o radu radnika trebaju prenijeti na Telemach Hrvatska koji svakodnevno preuzima poslove. Međutim, ako se neki radnik protivi prijenosu svog ugovora o radu u Telemach, Poslodavac mu ne može prenijeti ugovor, ali ima opravdan razlog za otkaz uz otpremninu i zakonom propisanu proceduru utvrđivanja viška radnika. (Sudska praksa HST-a)

 

Hrvatski sindikat telekomunikacija angažirao je odvjetnički ured koji se već u fazi savjetovanja s Radničkim vijećem uključio u praćenje procesa, te će HST svim svojim članovima osigurati pravnu zaštitu. Naime, svakodnevno nas kontaktiraju radnici i obavještavaju da se pojedini sustavi i poslovi prenose u Telemach Hrvatska ili United Grupu. Od radnika se do sada tražilo da daju sporazumni otkaz i prijeđu u Telemach, drugima je nuđen osobno uvjetovani otkaz na zahtjev radnika, a sada se krenulo s procedurom kolektivnog viška. Čvrsto vjerujemo da je takvo postupanje u suprotnosti s recentnom sudskom praksom i direktivama EU, a osobito direktivom 2001/23.

 

Radno pravo 09/20: Matić - Prenošenje ugovora o radu u svjetlu novih odluka Suda Europske Unije

 

Samo pola godine nakon ovog priopćenja pokrenuto je masovno otpuštanje radnika u Optima Telekomu, a Uprava ne može odgovoriti na pitanje kada i kako će se provoditi integracija poslovnih procesa, čime uskraćuju radnicima pravo da budu informirani o svim pitanjima važnim za položaj radnika, kako bi i oni mogli planirati svoj život.

 

Za sve informacije na raspolaganju Vam stoji Suzana Čepl, glavna sindikalna povjerenica HST-a.

 

 

Podsjetimo se:

 

U petak 21.01.2022. godine mediji su prenijeli priopćenje Telemach Hrvatska slijedećeg sadržaja:

 

"Nakon što je u srpnju 2021. United Grupa potpisala kupoprodajni ugovor s HT-om i Zagrebačkom bankom o preuzimanju većinskog broja redovnih dionica Optima Telekoma, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju Telemacha Hrvatske i Optima Telekoma".

 

"Ulaskom Optima Telekoma kao najnovijeg člana u United Grupu, Optima i njezini korisnici imat će koristi od svih dosadašnjih i planiranih investicija United Grupe i Telemacha, što uključuje i ulaganje od gotovo milijardu kuna u modernizaciju postojeće i izgradnju najnaprednije 5G mobilne mreže", ističe se u priopćenju Telemacha.

 

"Sinergijom znanja i iskustva donijet ćemo bolju perspektivu za korisnike Optime, kojima će uskoro biti omogućeni konvergentni paketi mobilnih i fiksnih telekomunikacijskih usluga i TV usluge najnovije generacije, uz najbolje korisničko iskustvo. Posebno me veseli što postajemo ravnopravan treći integrirani operator u pokretnoj i nepokretnoj mreži, čime ćemo potaknuti snažnije tržišno natjecanje, čiju vrijednost će uskoro osjetiti svi korisnici telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj.

 

Ukupna vrijednost Optime 639 milijuna kuna

 

"Nova perspektiva očekuje i 400 zaposlenika Optima Telekoma i samu kompaniju, čiji će korisnici nastaviti koristiti usluge pod uvjetima dogovorenim i reguliranim kroz njihove trenutne ugovore", navodi se u priopćenju.