Novosti

13. 10. 2023.

URIHO – Novi Kolektivni ugovor povećava plaće svih radnika

Izvor: SGIM

Nakon 20 godina potpisan je novi Kolektivni ugovor u URIHO, koji stupa na snagu 1. siječnja 2024. Njime se značajno i jednako povećavaju plaće za sve radnike, što će posebno osjetiti radnici s nižim primanjima.

Četiri sindikata (Sindikat grafičara i medija, Sindikat osoba s invaliditetom Hrvatske, Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja Hrvatske i Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske ) i poslodavac URIHO-ZAGREB (Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom) potpisali su 10. listopada 2023. novi Kolektivni ugovor koji će se primjenjivati na sve radnike i radnice zaposlene u URIHO-u.

Novim kolektivnim ugovorom plaća za sve radnike znatno će se povećati u jednakom iznosu s obzirom na bruto dodatak koji je povećan na 400 Eura za sve radnike. To povećanje naviše će osjetiti oni radnici s nižim primanjima, za koje je upravo najviše potrebno otkloniti negativne posljedice inflacije.

 

Imajući u vidu da se tekst Kolektivnog ugovora nije mijenjao 20 godina, bilo ga je potrebno tekstualno urediti i uskladiti s odredbama Zakona o radu, što je i učinjeno. Uz to privodi se kraju i izrada nove sistematizacije radnih mjesta čime će se ključni radno-pravni akti kod ovog poslodavca modernizirati i uskladiti sa trenutnim stanjem i potrebama.

 

Pregovori su aktivno trajali oko 4 mjeseca te je održano devet sastanaka. Već na prvom sastanku je došlo do određenih razilaženja u stavu sindikata i poslodavca odnosno predstavnika Grada Zagreba kao osnivača ustanove oko tijeka kolektivnih pregovora. Nakon drugog sastanka sindikati su u srpnju 2023. prekinuli pregovore te pokrenuli postupak mirenja pri Gospodarsko-socijalnom vijeću. Održana su dva sastanka mirenja koje je uspješno završeno. Ključni dogovor s mirenja bio je da će se pregovori o povećanju razine materijalnih prava dovršiti do 30. rujna 2023. Naime, sindikati su smatrali važnim u kratkom roku dovršiti pregovore o razini prava kako bi se na vrijeme mogla odobriti i osigurati potreban dio sredstva od strane Grada Zagreba kao osnivača. Tada je dogovoreno i da se kao hitna mjera od srpnja 2023. radnicima počne isplaćivati topli obrok u neoporezivom mjesečnom iznosu od 66,37 Eura.

 

Nakon uspješnog mirenja pregovori su dobili pozitivan zamah. Sastanci su se nastavili održavati na tjednoj bazi. Najveći izazov bilo je naći i dogovoriti primjeren način i iznose povećanja plaća, koje će biti pravedno odnosno pomoći onima kojima je u uvjetima inflacije povećanje potrebnije a da se opet ne naruši vrijednost rada i sistematizacija radnih mjesta.

 

Posljednji sastanci bili su posvećeni tekstualnom i sadržajnom pročišćavanju i usklađivanju Kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu.

 

Nakon početnih poteškoća, predstavnici sindikata i predstavnici poslodavca zaista su pregovarali otvoreno, dobronamjerno i konstruktivno te su uspješno pronalazili zajednička rješenja. Obavljen je značajan posao pa je konačan tekst cijelog Kolektivnog ugovora usuglašen početkom listopada ove godine, čak i prije zajednički zadanih rokova.

 

Ispred Sindikata grafičara i medija u pregovorima su sudjelovali sindikalna povjerenica Mirjana Jurčec, voditeljica radno-pravne zaštite Matea Mikić i predsjednik Darije Hanzalek.