Novosti

09. 08. 2023.

Više od 60 posto očeva iskoristilo pravo na očinski dopust u 11 mjeseci

Foto: Kelli McClintock on Unsplash.com

Izvor: INDEX.HR

U 11 MJESECI, od 1. kolovoza prošle do 1. srpnja ove godine, očinski je dopust iskoristila gotovo 21 tisuća očeva, njih više od 60 posto.

Dopust, koji je uveden 1. kolovoza 2022., prema podacima HZZO-a, u 11 mjeseci iskoristilo je 20.847 očeva. Uzme li se u obzirbroj živorođene djece u tom razdoblju, može sereći da je više od 60 posto očeva iskoristilo svoje pravo, objavio je Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Dopust od 10 radnih dana za jedno dijete

 

Od 1. kolovoza prošle godineočevi imaju pravo na dopustod 10 radnih dana za jedno dijete ili 15u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istodobnog rođenja više djece, a pravom se mogu koristiti do navršenih šest mjeseci djetetova života.

 

Očevima je preporuka da iskoriste to pravo, a poslodavcima obveza da ga omoguće, onima koji to ne učine prijete kazne od 10.000 do 50.000 kuna, istaknula je uoči uvođenja tog prava državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

 

Očevi koji odluče iskoristiti dopust imaju plaću u visini svoje pune plaće, na isti način kako je ona određena za rodiljni dopust. Plaća je na trošak državnog proračuna, ne na trošak poslodavca.

 

 

Dopust najviše koristili očevi od 32. do 36. godine

 

Podaci Središnjega državnog ureda govore da su taj dopust najviše koristili očevi u dobi od 32. do 36. godine, i to oni izZagrebate Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije.

 

Središnji državni ured ustrajno ponavlja važnost ravnopravnog roditeljstva i jednako važne uloge oca i majke u djetetovu životu.

 

"Nemojte čekati idealan trenutak da osjetite spremnost za dijeljenje brige o djetetu s partnericom, već hrabro krenite u to iskustvo", poručio je očevima taj ured.

 

Više: https://demografijaimladi.gov.hr/vijesti-4693/prvi-rodjendan-ocinskog-dopusta-u-hrvatskoj/6844