Novosti

20. 02. 2024.

Vlada ne može birati s kojim će sindikatima sjesti za stol, a s kojima ne

Foto: NSZVO

Izvor: NSZ.HR

MZO već 12 dana šuti o našim zahtjevima za korekciju koeficijenata, a u javnost puštaju tek spinove, floskule i budalaštine. Ako nas nastave ignorirati, reagirat ćemo snažnije no ikad, rečeno je na konferenciji za medije koju su podržali SSSH i NHS

Sindikat znanosti u utorak je održao konferenciju za medije ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Punih 12 dana nakon što je Sindikat dostavio iscrpno mišljenje ne Uredbu o koeficijentima, od resornog ministra mogli smo čuti samo – tišinu.

 

 

‘Ako nas Ministarstvo nastavi ignorirati, reagirat ćemo puno snažnije’

 

“Ignoriranje je najgora poruka, zato smo danas ovdje. Nije problem u 1 posto razlike, problem je u neravnopravnosti i pogrešno postavljenim odnosima radnih mjesta i koeficijenata. Problem je u logici promjena. Mi smo zakinuti u odnosu na druge javne službe, i ako se to sada zacementira, tako će ostati dugi niz godina”, kazao je Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti.

 

Umjesto konkretnih odgovora na nepravde i nelogičnosti u Uredbi, iz Ministarstva znanosti izlaze samo budalaštine, floskule i spinovi o politikanstvu kojim se tobože bavi Sindikat znanosti.

 

“Ministarstvu znanosti poručujemo da imaju dva dana da nam pokažu što su osigurali za znanost i obrazovanje. Ako se to ne dogodi, ako nas nastave ignorirati, bit ćemo prisiljeni nastaviti s našim aktivnostima. Budite sigurni, reagirat ćemo puno snažnije od ovoga što radimo sada”, istaknuo je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti.

 

 

‘Ne može postojati nikakav razlog zbog kojeg Vlada ne želi razgovarati sa sindikatima’

 

Da Vlada ne može i ne smije sjediti samo s onim sindikatima koji govore ono što vlast želi čuti, naglasio je i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

 

Foto: NSZVO screenshotFoto: NSZVO screenshot

 

“Ne može postojati nikakav razlog zbog kojeg ne žele razgovarati. To je društveno neprihvatljivo ponašanje od bilo koga, od privatnih do javnih poslodavaca, a pogotovo od Vlade u koju su uprte sve oči i koja bi trebala služiti na primjer svima”, rekao je pa dodao da mladi već sada radije biraju privatni sektor od rada u školi ili na fakultetu zbog izdašnijih primanja.

 

Bez tih ljudi koji će obrazovati naše mlade i našu djecu, napomenuo je, Hrvatska nema budućnosti.

 

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske složio se s kolegom, istaknuvši kako ne možemo zauvijek gledati kako vlast zanemaruje znanost, visoko obrazovanje i školstvo.

 

“Ministarstvo dovodi znanost i obrazovanje u poziciju sektora niže vrijednosti, sektor koji je potplaćen, u kojem mladi ne žele raditi. Takvu budućnost Hrvatske ne treba nitko zagovarati. Nemojte prodavati priču da novca nema, novca ima dovoljno, samo se postavlja pitanje je li rezerviran za politička radna mjesta ili za ona koja daju vrijednost”, zapitao se.

 

Iz Ministarstva znanosti, ni prije ni poslije konferencije, nismo zaprimili poziv za sastanak, samo novu rundu laži koje šalju putem medija.