Novosti

16. 05. 2023.

Zaštita radnika od ekstremne vrućine

Ilustracija: NHS

NHS - Europska komisija danas je poduzela prve korake kako bi zaštitila radnike od ekstremnih vrućina nakon kampanje Europske konfederacije sindikata (ETUC).

Na summitu EU-a o zdravlju i sigurnosti na radu u Stockholmu, povjerenik EU-a za socijalna prava Nicolas Schmit, najavio je nove smjernice o odgovornosti poslodavaca prema radnicima koji rade na visokim temperaturama.

Smjernice, koje je pripremila Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu, dolaze nakon što je ETUC izvršio pritisak na Komisiju jer su radnici, radeći tijekom toplinskih valova posljednjih ljeta, kolabirali i umirali – tragedije koje će zbog klimatskih promjena, bez primjerene zaštite, biti sve češće.

 

Smjernice utvrđuju obveze poslodavaca prema radnicima, uključujući:

 

  • Provođenje procjene rizika na radnom mjestu i zaštitu ranjivih skupina radnika
  • Savjetovanje s radnicima i njihovim predstavnicima o tome kako upravljati rizicima uzrokovanim prekomjernom vrućinom
  • Prilagodba radnog vremena i omogućavanje radnicima da sami odluče kada će uzeti pauze
  • Osiguravanje radnicima opskrbe pitkom vodom, pristupa zasjenjenom prostoru i zaštitne odjeće
  • Osiguravanje osposobljavanja radnika o tome kako upravljati toplinskim stresom  

 

Eurofound navodi kako je diljem EU-a 23% svih radnika izloženo visokim temperaturama barem četvrtinu radnog vremena, što se penje na 36% u poljoprivredi i industriji te 38% u graditeljstvu.

 

Ali istraživanje članica ETUC-a pokazalo je kako tek nekoliko europskih zemalja ima zakone koji štite radnike tijekom toplinskih valova, sa širokim rasponom ograničenja u rasponu od 28 do 36 stupnjeva.

 

Kad temperature porastu iznad 30°C, rizik od nesreća na radu povećava se za 5-7%, a kad temperature prijeđu 38°C, onda je taj rizik veći za 10% do 15%, pokazuju istraživanja.

 

Zamjenik glavnog tajnika ETUC-a, Claes-Mikael Stahl, izjavio je kako svakog ljeta u Europi ljudi gube živote jer su prisiljeni raditi nezaštićeni na opasno visokim temperaturama te je to nužno zaustaviti. Dodao je kako klimatske promjene čine toplinske valove sve češćim i ekstremnijim i mora se osigurati prilagodba radnih praksi tim uvjetima. Ove nove smjernice EU-a dobar su prvi korak i ne ostavljaju poslodavcima nikakvu sumnju u pogledu njihove odgovornosti za zaštitu radnika ovog ljeta. Komisija ove smjernice mora pretvoriti u obvezujuća pravila o maksimalnim radnim temperaturama, što zaštitu radnika od ove sve veće opasnosti čini zakonskom obvezom.

 

 

Izvor: Schmit tells bosses: Protect workers from extreme heat