Novosti

05. 07. 2023.

Konačno postignut dogovor o povećanju plaća svim radnicima HP-a

Izvor: HRVATSKI SINDIKAT POŠTE

Kao što smo najavljivali i očekivali, na današnjem sastanku s poslodavcem postignut je dogovor o povećanju neto plaća svim radnicima Hrvatske pošte!

Uz plaću dogovorili smo i povećanje naknade za topli obrok i prijevoz.

Materijalna prava koja smo dogovorili:

 

  • 20. srpnja 2023. - svim radnicima bit će isplaćeno 150 eura jednokratne nagrade
  • na plaći za srpanj 2023. (isplata u kolovozu) - povećanje neto plaće za 10 posto svim radnicima
  • na plaći za srpanj 2023. (isplata u kolovozu) - povećanje naknade za topli obrok i prijevoz
  • na plaći za studeni 2023. (isplata u prosincu) - dodatno povećanje neto plaće za 7,5 posto svim radnicima
  • na plaći za ožujak 2024. (isplata u travnju) - dodatno povećanje neto plaće za 7,5 posto svim radnicima, znači UKUPNO POVEĆANJE PLAĆE SVIM RADNICIMA HRVATSKE POŠTE IZNOSI 25 POSTO!

 

Naknada za topli obrok bit će uvećana svim radnicima u iznosu od 10,61 euro. Naknada za prijevoz bit će uvećana prema kategorijama udaljenosti od mjesta prebivališta do mjesta rada, u iznosima od najmanje 11,09 eura do najviše 37,09 eura. Način izračuna udaljenosti će se vršiti google kartom.

 

Na inicijativu sindikata, Hrvatska pošta će za svakog radnika pokušati ugovoriti i snositi troškove dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja.

 

Današnji sporazum rezultat je dugotrajnih i mukotrpnih pregovora Hrvatskog sindikata pošte s poslodavcem, a koliko su se odnosi bili zaoštrili dovoljno govori nemila činjenica da je u jednom trenutku došlo i do prekida socijalnog dijaloga između Hrvatskog sindikata pošte i poslodavca. Današnji sporazum rezultat je i sposobnosti, odlučnosti i ustrajnosti Hrvatskog sindikata pošte u našim zahtjevima, a to je na kraju pregovora stvorilo uvjete da obje pregovaračke strane budu predane postizanju dogovora.

 

Zahvaljujemo se resornom ministru Olegu Butkoviću, koji je dao svoj veliki doprinos, kao i predsjedniku naše sindikalne središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimiru Severu, na uspješnom i predanom posredovanju tijekom pregovora s poslodavcem.

 

Dogovoreno povećanje materijalnih prava radnika Hrvatske pošte svakako je korak u pravom smjeru, ali naša borba za boljim materijalnim pravima i uvjetima rada radnika Hrvatske pošte tu ne staje. Želimo da u Hrvatskoj pošti rade zadovoljni i dobro plaćeni poštanski radnici, kao i da uvjeti u kojima rade budu što je moguće kvalitetniji. Na tome ćemo ustrajati pod bilo koju cijenu.

 

Danas se još jednom pokazalo da tamo gdje ima volje, ima i načina za postizanje sporazuma i rješavanje otvorenih problema, ali i poruka svima onima koji do sada nisu razumjeli, da socijalni dijalog u Hrvatskoj pošti nema alternative.

 

Najviše, zahvaljujemo se vama, dragi naši članovi, ali i svim radnicima Hrvatske pošte na razumijevanju, strpljenju i potpori bez koje cijela ova borba ne bi imala smisla. Vi ste naša snaga i u tom duhu nastavljamo s daljnim borbama za bolju sadašnjost i budućnost svih radnika Hrvatske pošte.