Novosti

26. 05. 2023.

Kongres ETUC-a – Izabran najmlađi tim u povijesti

Kongres Europske konfederacije sindikata (ETUC), koji je počeo 23. svibnja 2023. godine, završio je danas izborom novog rukovodstva – najmlađeg u povijesti organizacije.

Irska sindikalistica Esther Lynch, koja se prvi put uključila u radnički pokret radeći u tvornici mikročipova 1980-ih, vodit će tim sljedeće četiri godine kao glavna tajnica ETUC-a.

Za zamjenike glavnog tajnika izabrani su pravnica za radno pravo, Isabelle Schömann, i švedski sindikalist Claes-Mikael Stahl, koji je radni vijek započeo kao čistač u tvornici.

Za konfederalne tajnike izabrani su 35-godišnja slovenska sindikalistica Tea Jarc i 36-godišnji belgijski sindikalist Ludovic Voet uz Talijana Giulija Romanija, iskusnog pregovarača u bankarskom sektoru.

 

Na ovom su kongresu više od polovice delegata bile žene, a na njemu je sudjelovao i rekordan broj delegata do 35 godina starosti.

 

Foto: NHSFoto: NHS

 

Novi tim odgovoran je za provedbu akcijskog plana i manifesta dogovorenog tijekom četiri dana rasprave na Kongresu u Berlinu na kojemu je sudjelovalo blizu 1000 sindikalista koji predstavljaju više od 45 milijuna radnika.

 

Za predsjednika ETUC-a izabran je  Wolfgang Katzian, predsjednik austrijske nacionalne središnjice (ÖGB)

 

Prioriteti za mandat koji traje do sljedećeg kongresa 2027. godine uključuju:

 

  • Zabrana javnog financiranja za tvrtke koje odbijaju priznati sindikate ili kolektivno pregovarati
  • Reguliranje umjetne inteligencije na radnom mjestu na načelu ' pod kontrolom čovjeka'
  • Sprječavanje povratka mjerama rezanja i nova ekonomska pravila EU-a koja ljude i planet stavljaju na prvo mjesto
  • Puna i brza provedba Direktive o jednakim plaćama
  • U prijelazu na zeleno i digitalno gospodarstvo niti jedan radnik ne smije ostati zapostavljen
  • Povećanje sindikalnog članstva

 

Novoizabrana glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch rekla je:“U vrijeme kada jaz između bogatih i radnika raste, obnova sindikata je ključna i stoga sam presretna što sam izabrana voditi najmlađi ikad izabrani tim ETUC-a. Namjera mi je tijekom sljedeće četiri godine postići dugo očekivanu ravnotežu između šefova i radnika povećanjem moći sindikata i osiguravanjem progresivnog zakonodavstva na razini EU-a“ te je dodala kako Europa treba jake sindikate za suočavanje sa  društvenim, ekološkim i tehnološkim izazovima, ali na način da radnike i planet stavlja iznad profita pod svaku cijenu. 

 

Foto: NHSFoto: NHS

 

Delegatima na Kongresu obratili su se čelnici europskih i nacionalnih institucija - Ursula von der Leyen, predsjendica Europske komisije, Nicolas Schmit, Povjerenik za radna mjesta i socijalna pitanja, Olaf Scholz, njemački kancelar, Gilbert F. Houngbo, glavni direktor Međunarodne organizacije rada, Oliver Röpke, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, Markus Beyrer, glavni direktor, BusinessEurope, Hubertus Heil, ministar rada i socijalnih pitanja Njemačke, zastupnici u Europskom Parlamentu i mnogi drugi. 

 

Na Kongresu su sudjelovali i predstavnici hrvatskih sindikalnih središnjica koje su članice ETUC-a: Mladen Novosel i Dijana Šobota (SSSH), Kristina Radić Sudar i Robert Brozd (MHS) i Marija Hanževački i Tomislav Kovačević (NHS).  Akcijski plan ETUC-a i Berlinski manifest mogu se pronaći ovdje:

 

https://www.etuc.org/en/congress