Novosti

15. 05. 2024.

Održan 7. Sabor Hrvatskog sindikata pošte, izabran novi predsjednik – Nenad Puškar

Foto: NHS

Izvor: HRVATSKI SINDIKAT POŠTE

Pod geslom „Povezujemo ljude – štitimo prava“, u Tuheljskim Toplicama je prošlog petka, 10. svibnja 2024., održan 7. Sabor Hrvatskog sindikata pošte. Na Saboru su održani redoviti izbori za članove i zamjenike Nadzornog odbora, Statutarne komisije te predsjednika Hrvatskog sindikata pošte, za kojeg je izabran Nenad Puškar, dugogodišnji pravni savjetnik u našem sindikatu te bliski suradnik Milana Jukića, dosadašnjeg predsjednika HSP-a, koji nakon dva odrađena mandata i deset godina na čelu HSP-a odlazi u zasluženu mirovinu.

Saboru su nazočili zastupnici (povjerenici) iz svih podružnica, njihovi gosti, naši umirovljenici te gosti iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, naše sindikalne središnjice te predstavnici Hrvatske pošte, član Uprave Siniša Šukunda, direktorica Ureda za upravljanje ljudskim resursima Ivana Mirković Pogorilić te njena pomoćnica Branka Tadić. Ovom prilikom, svim sudionicima želimo se zahvaliti što su svojom nazočnošću uveličali naš Sabor.

 

Sabor HSP-a prilika je za analizu postignutog u proteklom petogodišnjem razdoblju, za podsjećanje na izazove s kojima se danas suočavamo u našem sindikalnim radu, kao i za određivanje smjernica za buduće vrijeme koje nam tek dolazi. Novoizabrani predsjednik Nenad Puškar u svom se obraćanju zastupnicima Sabora (povjerenicima i članovima HSP-a) zahvalio na ukazanom povjerenju te istaknuo ponos, čast i zadovoljstvo što nakon sindikalnih velikana i osnivača našeg sindikata, Josipa Pupića, Jadranke Dumbović te Milana Jukića, preuzima vodstvo najvećeg i najjačeg sindikata u Hrvatskoj pošti.

 

U svom obraćanju Saboru, novoizabrani predsjednik je, između ostalog naglasio:

 

„U svom radu na mjestu predsjednika bit ću otvoren i dostupan za komunikaciju te dijalog sa svim zainteresiranim članovima Hrvatskog sindikata pošte, ali i šire. Otvoreno ću podupirati sve kvalitetne prijedloge i inicijative, poštivat ću i uvažavati različitosti sindikalnih mišljenja. Slogan ovog našeg 7. Sabora glasi “POVEZUJEMO LJUDE –ŠTITIMO PRAVA”. On sve nas potiče da razvijamo zajedništvo i međusobnu povezanost, ali i da u našim brojnim sindikalnim aktivnostima, s posebnimnaglaskom na zaštitu radničkih i sindikalnih prava svakog našeg člana, budemo uvijek pravedni, odlučni i beskompromisni.

 

Foto: NHSFoto: NHS

 

Predani smo i iskreni u razvijanju socijalnog dijaloga s poslodavcem, a sve u cilju kako bismo osigurali bolju budućnost za naše članove i za sve radnike Hrvatske pošte. Kad socijalni dijalog više nije dostatan, Hrvatski sindikat pošte se kroz povijest pokazao uspješnim organizatorom brojnih industrijskih akcija, poput prosvjeda, štrajkova i raznih drugih sindikalnih aktivnosti, od kojih su gotovo sve rezultirale ugovaranjem boljih i kvalitetnijih radnih i materijalnih prava radnika te sklapanjem povoljnih kolektivnih ugovora. Tako smo radili do sada i tako ćemo nastaviti raditi u buduće.

 

Cjelokupan fokus naših aktivnosti treba biti usmjeren prema našim članovima. Zbog njih mi postojimo, zbog njih smo uspješni i njihovo povjerenje je presudno za sve naše buduće rezultate.S druge strane, na svima nama je danastavimo graditi sindikalno zajedništvo, razvijamo međusobno povjerenje, da pružamo ruke suradnje jedni drugima, jer mi smo sindikalna obitelj koja se brine za svakog svojeg člana“, rekao je Nenad Puškar.

 

Na kraju svog izlaganja, zahvalio se „kapetanu našeg sindikalnog broda“, dosadašnjem predsjedniku Milanu Jukiću. Napomenuo je da je on kroz posljednja dva mandata vrlo uspješno kormilario našim brodom, kojim smo prolazili kroz „mnogobrojne nevere, od orkanskih bura pa do maestrala, izbjegavajući oštre sindikalne hridi i uvijek smo sigurno uplovili u našu luku“, dodavši da nam ostavlja sindikat koji je uspješan u svakom pogledu, prema ljudskim i sindikalnim vrijednostima, prema financijskim mogućnostima, prema rezultatima izbora za radnička vijeća i povjereništva radnika za zaštitu na radu, te prema uspjesima u pregovorima za sklapanje povoljnih kolektivnih ugovora.