Novosti

07. 11. 2023.

OECD - Bolji poslovi donose onoliko zadovoljstva životom koliko i povećanje nacionalnog dohotka za četvrtinu

Novo izvješće Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) "Kako učiniti društva naprednima?", opisuje kako nestabilnost posla i loši radni uvjeti mogu dovesti do povećanog umora, rizika od sagorijevanja ili depresije i pogoršanja mentalnog zdravlja. Otkriva kako ljudi s rizikom od problema s mentalnim zdravljem imaju tri puta veću vjerojatnost da će biti nezadovoljni svojim poslom. Izvješće preporuča vladama usvajanje politika koje mogu poboljšati mentalno zdravlje i druge oblike blagostanja.

Sindikalni savjetodavni odbor pri OECD-u (TUAC) naglašava ključnu ulogu koju dobrobit na poslu igra u općem blagostanju. Još jedna nedavna studija OECD-ovog Centra za blagostanje, uključenost, održivost i jednake mogućnosti (WISE) donosi posebno dobre zaključke.

 

Koristeći podatke iz europskog istraživanja o kvaliteti života 2003.-2016., OECD-ova analiza kvantificira kako dobri radni uvjeti oblikuju zadovoljstvo životom u usporedbi s prihodima kućanstva. OECD je utvrdio kako biti zaposlen pruža jednako zadovoljstvo kao povećanje prihoda kućanstva od 13%. Uvjeti koji se ne odnose na plaće također su ključni: visoka nesigurnost posla, s radnicima koji očekuju gubitak posla u sljedećih šest mjeseci, smanjuju zadovoljstvo životom u jednakoj mjeri kao i gubitak 52% prihoda kućanstva. Ostali čimbenici na poslu koji smanjuju zadovoljstvo životom su napetosti s upravom i rad duži od 49 sati tjedno.

 

OECD je također otkrio kako iskorjenjivanje dugog radnog vremena i nesigurnosti posla te poboljšanje odnosa između menadžmenta i radnika, zajedno sa smanjenjem nezaposlenosti ili neaktivnosti, može povećati zadovoljstvo životom jednako kao i dodavanje jedne dodatne četvrtine ukupnom nacionalnom dohotku

 

„Visoka zaposlenost i dobri radni uvjeti zajedno s odsutnošću napetosti između menadžmenta i radnika važni su za dobrobit društava. Vlade trebaju promicati učinkovite sustave industrijskih odnosa i jake sindikate i organizacije poslodavaca kako bi se poboljšala kvaliteta života radnika.

 

"Suprotno mnogim čelnicima središnjih banaka koji se žele boriti protiv inflacije povećanjem nezaposlenosti, visoka zaposlenost dobra je stvar za dobrobit kao i za gospodarsku aktivnost i porezne prihode države."

 

— Veronica Nilsson, glavna tajnica TUAC-a

 

 

Izvor:

 

OECD finds better jobs give as much life satisfaction as increasing national income by a quarter