Novosti

22. 02. 2024.

Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

Foto: DNEVNIKhr screenshot

Izvor: DNEVNIK.hr

Premijer Andrej Plenković kaže da Hrvati nisu nikad bolje živjeli nego sada. Slažu li se radnici s njegovom tvrdnjom otkrila je reporterka Dnevnik Nove TV Anja Perković.

Kako je to moguće - odgovara Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.

"Iz mjeseca u mjesec se inače zna vidjeti ovisno o radnim satima takva razlika. Međutim ovo je ipak prevelika razlika pogotovo jer je siječanj trebao biti mjesec u kojem se primjenjuju nova pravila u kojima je došlo do pomaka. To je bilonamijenjeno upravo onima s najmanjim primanjima. Tu bi trebalo nešto sasvim sigurno pregledati jer ono što je trebala biti potpora javnim novcem u korist onih s najmanjim primanjima ne bi se smjelo dogoditi da završe u džepovima njihovih poslodavaca i da na krajuiskoriste javni novac za svoju korist", poručio je Sever.

 

Učinci u ova dva mjeseca s poreznim rastrećenjem se jesu dogodili, ali..

 

"Rast cijena je pomake same po sebi pojeo. Ono što je isto tako vidljivo je daod tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci.Sve ove olakšice njima su dale mogućnost da manje dižu bruto plaće, a da ta razlika ide iz državnih sredstava", smatra Sever.

 

Povećanje nije dostatno u odnosu na inflaciju.

 

"Nije pitanje samo inflacije, kod nas je uvijek najveći problem silni rast cijena hrane. Mi iz mjeseca u mjesec vidimo da je gotovo za duplo, a nekad i viši rast cijena hrane u odnosu na inflaciju. I ovaj zadnji podatak kaže da je rast cijena hrane bio za 50 posto veći nego rast inflacije. Mi mjesečno najviše i trošimo na hranu. I koliko god su javne vlasti dale potporu za energente i dobro je da je to tako, ne mogu kontrolirati cijene hrane itu se netko debelo bogati", rekao je.

 

Premijer kaže da Hrvati nisu nikad bolje živjeli nego sad.

 

"Sasvim sigurno nije tako. Plaće zasigurno jesu rasle u ovom razdoblju, ali sve je to pojela inflacija i rast cijena. Dapače, živimo izrazito teško i treba daljnji rast plaća", istaknuo je za kraj.