Novosti

14. 01. 2023.

Sever: Još malo pojeftinjenja u siječnju, u narednom razdoblju otrježnjenje

Foto: HRT screenshot

Izvor: HRT

Nakon isteka roka za vraćanje cijena na razine prije uvođenja eura, premijer je na sjednici Vlade rekao da su mnogi poslušali i spustili cijene, a za one koji nisu, najavio je rigorozne kazne i još jači inspekcijski nadzor.

Vlada je donijela odluku o novim cijenama proizvoda, zamrznutim u rujnu prošle godine. Malo će pojeftiniti, primjerice, ulje i mljeveno meso, a malo poskupjeti namirnice poput šećera i svinjske lopatice.

Poskupljenje kruha

 

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako cijene nisu drastično skakale u razdoblju od 31. prosinca do 1. ili 2. siječnja, nego već krajem studenoga i početkom prosinca.

 

- To je bio snažan udar s kojim se nije mogao nositi niti onaj tko je zaposlen i živi od svoje plaće, umirovljenici, a kamoli druge kategorije - nezaposleni, staračka, samačka kućanstva..., rekao je.

 

Dodao je i kako je poskupljenje kruha bio poseban bezobrazluk.

 

- Zna se da se bez kruha i mlijeka, ali poglavito bez kruha, ne može živjeti. Za siromašnije građane kruh je strateška namirnica, a tu se vidjelo koliko su skakale cijene. Ali ne samo na kruhu nego i na pecivima. Ako znamo da je udio troška hrane kod siromašnijih između 40-50 posto, da je po samoj inflaciji taj rast hrane bio malo manji od 20 posto, onda taj udar koji se dogodio je bio pomor, rekao je Sever.

 

 

Pad standarda

 

Na pitanje što očekivati nakon 1. veljače kada su najavljena nova poskupljenja, Sever je rekao kako bi bilo dobro da se ne ponesu svi za rekordnom potrošnjom u prosincu.

 

- Cijene hrane su u svijetu već počela padati i padaju zadnjih šest mjeseci. Bilo bi dobro da se sada ne ponesu svi za rekordnom potrošnjom u prosincu jer se tada našlo puno novca u opticaju. U siječnju će još biti malo pojeftinjenja, ali pravo otrježnjenje čeka u narednom razdoblju i ja želim vjerovati da će biti dovoljno mudrih da se neće dopustiti takav udar i da će vlada sve kontrolirati, rekao je Sever te dodao: "vrč ide na vodu dok se ne razbije, a ovdje je vrč uvelike napukao i građani nemaju od kuda".

 

Dodao je i kako će se u veljači vidjeti pad standarda.

 

- I ako to netko ne bude znao prepoznati onda će doći do pada kupovanja jer pada kupovna moć. Ne rastu ni plaće ni mirovine toliko koliko su rasle cijene. Ljudi će se odricati puno toga da bi mogli preživljavati, istaknuo je.

 

 

Bez vladinih mjera - pomor

 

Smatra da je dobra ideja kontrola 80 proizvoda, ali da se trebala dogoditi prije godinu dana.

 

- Trebalo se kontinuirano iz mjeseca u mjesec pratiti neke ključne proizvode i cijene i isticati tko diže cijene kako bi ga se na vrijeme obeshrabrilo. Treba još jače ojačati potrošačke udruge i treba se otvoriti u dva pravca - jasno prozivati bezobraznike koji su dizali cijene i koji na ljudskoj bijedi i jadu žele zaraditi, a s druge strane one koje nisu dizali cijene. Građani će znati izabrati, rekao je Sever.

 

Istaknuo je i kako želi vjerovati da će vladine mjere ostati i nakon 31. ožujka.

 

- Jer ako prestanu, s obzirom na kupovnu moć i plaće i mirovine, to bi bio pravi pomor, istaknuo je.