Novosti

06. 10. 2023.

Sindikati traže jačanje europskih radničkih vijeća

Ozbiljni nedostaci u postojećem zakonodavstvu omogućuju multinacionalnim tvrtkama zaobilaženje prava radnika na informiranje i savjetovanje. Europska konfederacija sindikata (ETUC) smatra kako se taj problem može riješiti samo pravno obvezujućim instrumentom te podržava poziv Europskog parlamenta Europskoj komisiji na revidiranje Direktive o europskim radničkim vijećima (ERV).

ETUC traži direktivu koja bi dovela do prijeko potrebnih poboljšanja u tri ključna područja:

 

  • primjena i pristup pravdi,
  • jasne definicije ključnih prava ERV-a,
  • jačanje uloge sindikalnog stručnjaka.

 

Isabelle Schömann, zamjenica glavne tajnice ETUC-a, navodi kako su prava europskih radničkih vijeća (EWC) na prekretnici. Nakon što je velikom većinom glasova usvojena rezolucija Europskog parlamenta kojom se poziva na reviziju Direktive o ERV-ima kako bi se ojačala prava ERV-a i omogućilo radnicima učinkovito ostvarivanje njihovih prava na informiranje i savjetovanje, završene su prva i druga faza savjetovanja Komisije.

 

 „ETUC je dovoljno rano pokazao da Direktiva o ERV-ima iz 2009. godine ne odgovara svrsi. Među glavnim nedostacima su nejasne definicije ključnih prava kao što su informiranje, savjetovanje, transnacionalnost, povjerljivost, kao i sankcije koje ne odvraćaju i neučinkovit pristup pravdi, da spomenemo samo neke, što znači da ERV prava na informiranje i savjetovanje postoje samo na papiru. ETUC se stoga zalaže za jačanje prava radnika putem direktive. Ovo je jasan i transparentan odgovor koji je ETUC, uz jednoglasnu podršku svojih nacionalnih članica, dao Komisiji u dvofaznom procesu savjetovanja.“kaže Schomann te dodaje: “Jasno je kako moćnim multinacionalnim kompanijama ne smije biti dopušteno uskraćivanje prava radnika na informiranje i savjetovanje.  

 

 Ponovno potvrđujući svoju punu predanost socijalnom dijalogu, ETUC je uvjeren u potrebu hitnog djelovanja kako bi se osigurala pravna sigurnost i pravna predvidljivost za sve strane. Nadalje, s obzirom na važnost, vrijeme i opseg inicijative, zakonodavni prijedlog Komisije u obliku direktive ostaje najprikladniji instrument za postizanje značajnih poboljšanja prava ERV-a još u ovom zakonodavnom razdoblju. ETUC poziva Komisiju na iznošenje zakonskog prijedloga za poboljšanje prava ERV-a i njihovu provedbu.”  

 

Napomena: Za dodatne pojedinosti pogledajte odgovor ETUC-a na drugu fazu savjetovanja socijalnih partnera prema članku 154. UFEU-a o mogućoj reviziji Direktive o europskim radničkim vijećima, a koji je podržao i NHS.

 

Odgovor ETUC-a

 

Izvor: ETUC calls for a directive to strengthen European Works Councils