Novosti

23. 09. 2023.

Vesna Mamić: Profitiranje na minimalcima

Izvor: PORTALNOVOSTI.COM

A1 Hrvatska je jedna od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj, koja se bogati na štetu radnika i njihovog standarda. U odnosu na kolege u Austriji, radnici u A1 Hrvatska su radnici drugog reda. U Austriji imaju kolektivni ugovor, plaće im usklađuju s troškovima života i imaju dobar socijalni dijalog, kaže predsjednica Hrvatskog sindikata telekomunikacija

Zašto Hrvatski sindikat telekomunikacija organizira 7. listopada u Gajevoj ulici u Zagrebu prosvjed za radnike A1 Hrvatska?

 

Uprava A1 Hrvatska je povećala cijene usluga 8,5 posto, ali istovremeno uopće ne želi pregovarati o povećanju plaća radnicima. Koliko su neprimjerene plaće radnika A1 Hrvatska najbolje govori podatak da je u najnižem platnom razredu, u kojem radi oko 400 radnika ili 20 posto svih zaposlenih, minimalna plaća 590 eura. Usporedbe radi, potrošačka košarica za jedan mjesec iznosi 950 eura. Prije godinu dana pokrenuli smo pregovore za kolektivni ugovor i održali deset službenih sastanaka, ali nismo se, nažalost, maknuli dalje od početka. Poslodavac uporno opstruira početak pregovora i time nas tjera na prosvjed pod nazivom "Radimo, a živimo na rubu siromaštva"!, koji će biti održan simbolično na Svjetski dan dostojanstvenog rada.

 

Koji su vam glavni zahtjevi?

 

Želimo da Uprava A1 Hrvatska nakon 24 godine poslovanja u našoj zemlji potpiše prvi kolektivni ugovor, a naši zahtjevi su: povećanje minimalne plaće za sto eura, dakle sa 590 na 690 eura, odnosno razmjerno povećanje u svim platnim razredima, usklađenje plaća s rastom troškova života i da postojeća prava – topli obrok, božićnica, prekovremeni rad, otpremnine i dr. – budu zagarantirana kolektivnim ugovorom, jer ih Uprava sada proizvoljno mijenja. Organizirat ćemo razne sindikalne akcije u cijeloj Hrvatskoj sve dok Uprava A1 Hrvatska ne potpiše kolektivni ugovor.

 

Na reklamne kampanje A1 troši gomilu novca, dok su radnici na minimalcu?

 

Iz toga je vidljivo da profit kompanije stalno raste, a istovremeno, nažalost, standard radnika pada. A1 Hrvatska je jedna od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj, koja se bogati na štetu radnika i njihovog standarda. U odnosu na svoje kolege u Austriji, odnosno tvrtki majci, radnici u A1 Hrvatska su radnici drugog reda. U Austriji imaju kolektivni ugovor, plaće im usklađuju s troškovima života i imaju dobar socijalni dijalog. Ako sve to može A1 Austrija, zašto ne može A1 Hrvatska?

 

Kako komentirate odgovor Uprave A1 na vaše istupanje?

 

Uprava se hvali da je A1 Hrvatska jedna od kompanija s najvećom prosječnom plaćom, a više od 70 posto radnika radi za plaću manju od prosječne plaće u Hrvatskoj. Poslodavac u plaće računa fiksne dodatke na plaću, kao što su topli obrok i prijevoz, a ti iznosi nisu plaća, ne ulaze u naknadu plaće koja se računa za obračun prekovremenih sati, bolovanja ili kreditne sposobnosti. Poslodavac nas optužuje da sindikat samo traži konflikte, ali upravo Poslodavac odbija pregovore i krši zakon. Uprava radnicima daje nezakonite otkaze, pa čak i osobama s invaliditetom, te unatoč sudskim presudama i dalje nastavlja s istom praksom. Pregovore uvjetuju potpisivanjem Izjave o tajnosti što mi odbijamo jer bi to značilo da ništa što ispregovaramo ne smijemo otkriti radnicima, što se kosi i s pravima i sindikalnom praksom.