Novosti

09. 10. 2023.

Vijeće pozvalo na poduzimanje mjera za borbu protiv utjecaja nesigurnih radnih uvjeta na mentalno zdravlje

Foto: NHS

Vijeće EU-a , Priopćenje za medije

Vijeće je danas prvi put u povijesti odobrilo zaključke o povezanosti mentalnog zdravlja i rada, u kojima je posebnu pozornost posvetilo nesigurnim radnim mjestima.

Borba protiv nesigurnosti radnih mjesta jedan je od najboljih načina sprečavanja psihosocijalnih rizika na radu. Ovi zaključci važan su korak prema prepoznavanju utjecaja mentalnog zdravlja i aktivnom promicanju psihičkog zdravlja radnika.

U 2022. 27 % radnika u Europskoj uniji patilo je od stresa, depresije i tjeskobe. Izloženost određenim čimbenicima rizika povezanima sa stresom i mentalnim poremećajima dodatno se povećala kao posljedica pandemije bolesti COVID-19.

 

Mentalno zdravlje i rad usko su povezani. Mentalno zdravlje važno je za radnu sposobnost i produktivnost, ali i obrnuto: psihosocijalni rizici na radnome mjestu mogu štetno utjecati na mentalno zdravlje. Nesigurna radna mjesta te loše plaćen i nezaštićen rad mogu dovesti do poremećaja kao što su tjeskoba ili depresija.

 

Svjesno te činjenice i uzimajući u obzir pojavljivanje i sve veću učestalost novih oblika rada, Vijeće u zaključcima poziva države članice da, među ostalim, poduzmu sljedeće:

 

  • promiču politike za kvalitetno zapošljavanje u svrhu borbe protiv nesigurnosti radnih mjesta
  • ojačaju javne sustave usmjerene na zaštitu mentalnog zdravlja na radnome mjestu
  • podupiru istraživanja o mentalnom zdravlju na radnome mjestu
  • podupiru zapošljavanje ili povratak na posao radnika koji imaju problema s mentalnim zdravljem
  • pruže potporu samozaposlenim osobama te malim i srednjim poduzećima u sprečavanju psihosocijalnih rizika na radnome mjestu.

 

Vijeće je usto pozvalo Europsku komisiju da:

 

  • razmotri odgovarajuću politiku za otklanjanje psihosocijalnih rizika na radnome mjestu
  • razmotri pravo na isključivanje kao mjeru prevencije
  • potiče koordinaciju među nacionalnim inicijativama za upravljanje psihosocijalnim rizicima na radnome mjestu.

 

Socijalnim partnerima upućen je poziv da nastave sudjelovati u socijalnom dijalogu kako bi se poboljšali radni uvjeti i povećala osviještenost o psihičkom zdravlju.

 

Osnovne informacije

 

Pitanju mentalnog zdravlja pridaje se sve veća važnost i na međunarodnoj razini i na razini EU-a. Jedan od ciljeva održivog razvoja iz UN-ova Programa održivog razvoja do 2030. odnosi se na zaštitu prava radnika i promicanje sigurnog radnog okružja za sve radnike.

 

Komisija je 7. lipnja 2023. objavila Komunikaciju o sveobuhvatnom pristupu mentalnom zdravlju. Rad na unapređivanju mentalnog zdravlja jedan je od multidisciplinarnih prioriteta španjolskog predsjedanja.